Lokalno kraft pivo proizvodi se i u Prnjavoru

Proizvodnja kraft piva, odnosno proizvodnja u kućnim uslovima, postaje sve popularnija i u Republici Srpskoj. Iako je ovo pivo izuzetno kvalitetno i ukusno, još uvijek je ovim, malim,proizvođačima teško da nađu svoje mjesto na tržištu, gdje dominiraju industrijska piva.

Jedan od proizvođača kraft piva je i Dragan Vrhovac iz Prnjavora koji kraft pivo pod nazivom “Trigger” proizvodi od 2014. godine, ističe se na sajtu Savjetodavna Srpske.

– Kraft pivo je u suštini stari način pravljenja piva, ovako se pivo nekada pravilo, dok nije počela industrijska proizvodnja. Oduvijek smo imali sve te prehrambene proizvode od kojih se pravi pivo, a to su samo voda, kvasac, hmelj i ječam. Hmelj je prirodni konzervans i ne dodajemo nikakav drugi, industrijski, samo pasterizujemo – objasnio je Vrhovac.

Pod uslovom da se čuva prema propisanim uslovima, da je na tamnom mjestu i na temperaturi od osam do deset stepeni, rok trajanja mu je oko šest mjeseci.

– Iz jednog kuvanja se proizvede oko 50 litara. Plan nam je da proizvedemo oko 2.000 litara mjesečno, ali za sada još ne proizvodimo ni polovinu te količine. Nije problem napraviti, nego obezbijediti kvalitetan plasman. Kraft je specifičan iz tog razloga, jer zahtijeva kvalitetno čuvanje u ugostiteljskim objektima za razliku od industrijskih piva – kaže Vrhovac.

Domaćinstvo Vrhovac ima i više od 3.000 sadnica kruške u selu Mravica, nedaleko od Prnjavora, koje su zasadili 2013. Tako su odlučili da počnu i sokove da prave i sada u ponudi imaju cijeđene sokove iz svježeg voća, koje prave bez dodatka vode, šećera i bilo kog konzervansa.

– Sok samo pasterizujemo i u ponudi imamo sokove od jabuke, kruške, aronije, dunje i kupine. Osim toga radimo i uslugu cijeđenja sokova, donesu nam ljudi svoje voće i oduševe se koliko je to dobar čist sok, i kolika količina može da se dobije bez dodavanja vode – objasnio je Vrhovac.

Vrhovac je korisnik podsticaja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za dizel gorivo i prodaju voća.

eKapija

Tagovi: