Opštine Gradiška, Laktaši i Srbac formiraće klaster u poljoprivredi

U organizaciji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi-Područna jedinica Gradiška, danas je u Srpcu održan sastanak inicijativnog odbora za formiranje klastera u poljoprivredi na području regije Gradiška-Laktaši-Srbac.

Sastanku je prisustvovao i načelnik opštine Srbac, Mlađan Dragosavljević, koji je pružio punu podršku ovoj inicijativi s obzirom da je u našoj opštini poljoprivreda najznačajnija grana privrede sa velikim potencijalom.

“Klasteri predstavljaju udruživanje malih i srednjih proizvođača na osnovu interesa, specifičnosti ili srodnih djelatnosti rada u cilju lakšeg poslovanja i zajedničkog razvoja”, rekao je Dragoljub Malinović, šef područne jedinice iz Gradiške. 

On je dodao da su sve tri opštine podržale osnivanje klastera koji se trenutno odnosi na proizvođače, prerađivače i trgovce voća i povrća sa ove regije a od septembra se planira i klaster u animalnoj proizvodnji.

Podršku ovoj inicijativi pružiće i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS čiji je predstavnik na sastanku bio Dragan Vučković, menadžer Projekta razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima.

On je rekao da je cilj osnivanja klastera regionalni razvoj poljoprivrede na kojem svi proizvođači moraju težiti zajedno i povezati poljoprivredne proizvođače sa velikim kupcima zainteresovanim za njihove proizvode.

Današnjem sastanku prisustvovali su i načelnici resornih odjeljenja iz Srpca i Gradiške sa svojim saradnicima, predstavnici lokalnih razvojnih agencija i udruženja poljoprivrednih proizvođača sa područja ove tri opštine.

Osnivačka skupština trebalo bi da bude organizovana do kraja jula ove godine.

srbac-rs.com