Kroz praksu do posla: U Derventi se obrazuje kadar za veoma tražena zanimanja

Derventska Stručna i tehnička škola obrazuje kadrove za dva veoma tražena zanimanja u privrednom sektoru Dervente i Republike Srpske – zavarivači i obrađivači metala rezanjem, te tehničari CNC tehnologija. Pored redovne školske praktične nastave, veliko iskustvo stiču i u dva derventska privredna subjekta – Tehpro CNC i Metalac MBM. Upis učenika u ove smjerove nastaviće se i ubuduće, kaže direktor škole Branka Jović.

Zahvaljujući tome učenici bivaju potpuno osposobljeni za odgovore zahtjevima tržišta, tako da i ne čudi veliko interesovanje učenika, naročito za tehničare CNC tehnologija, koji su ove školske godine upisani prvi put.

– Ovu školu sam upisao jer se radi o veoma traženom zanimanju i jako je zanimljivo. Učimo na tri CNC simulatora na kojima upoznajemo osnove rada, a već smo išli i u obližnje firme da vidimo kako to izgleda iz prve ruke, rekao je Bogdan Popović, jedan od budućih CNC tehničara.

Oni će uskoro, poput kolega iz smjerova mašinske struke, odnosno obrađivača metala rezanjem i bravara koji to već rade, praktičnu nastavu obavljaiti u preduzeću “Tehpro CNC”. Vlasnik preduzeća Tomas Dritenprajs (Thomas Drittenpreis) ističe da je i sam nekada prošao sličan model dualnog obrazovanja u njemačkom gigantu BMW.

– Dualno obrazovanje veoma je bitno za mlade ljude, zbog čega ovakvi projekti imaju našu punu podršku. Drago nam je što su se uključili i Stručna škola i SŠC „Mihajlo Pupin“, kao i opština Derventa, i da svi učestvuju u uspostavljanju dualnog obrazovanja, što je važno i za budućnost države i djece, te razvoj privrede, kazao je Dritenprajs.

Iako saradnja traje deceniju, nazad tri godine učenici koji se školuju za zanimanje zavarivača praksu intenzivno obavljaju u firmi „Metalac MBM“. Da se radi o itekako dobroj saradnji svjedoči to da je već 7 učenika nakon prakse dobilo stalno zaposlenje u ovom preduzeću, a taj broj nije konačan, kaže vlasnik Slobodan Golub.

– Prošle godine 8 učenika je imalo praksu u preduzeću „Metalac MBM“, a ove školske godine imamo četiri. Saradnja se takođe ogleda i kroz davanje podrške školama u vidu repromaterijala potrebnih za tamošnju praktičnu nastavu. Učenici koji dođu kod nas na praksu imaju priliku da se upoznaju i sa najnovijim CNC mašinama, laserskim obrađivačima metala, kao i robotima zavarivačima, dakle sa složenijim operacijama, naglašava Golub, dodajući da se u novom postrojenju nalaze dvije starije CNC mašine koje će učenici i zaposleni koji žele napredovati moći da ih koriste za vježbu.

Zamjenik direktora “Metalca MBM” Siniša Šormaz naglasio je da iz škole učenici dođu dobro pripremljeni, zahvaljujući čemu vrlo brzo po upoznavanju procesa rada počinju da učestvuju u proizvodnji za zahtjevno inostrano tržište.

A jedan od razloga za dobre rezultate učenika je opremljenost kabineta za praktičnu nastavu, kaže profesor Dražen Petković.

– U školi imamo najmoderniju tehnologiju koja je zastupljena u svijetu zavarivanja, što svršenim učenicima omogućava veoma brzo zaposlenje praktično bilo gdje na svijetu. U to smo se uvjerili kada vidimo rezultate učenika na praksi, što i nas nastavnike podstiče na još veći trud, rekao je Petković.

Derventa Cafe

Tagovi: