Anja Gačić, Slavko Roguljić i Samra Osmanović na završnici ovogodišnjeg Fudbala za prijateljstvo u okviru UEFA Finala Lige šampiona 2019

Franz Beckenbauer, globalni ambasador Fudbala za prijateljstvo, dijeliće svoje fudbalsko iskustvo sa mladim fudbalerima i fudbalerkama iz cijelog svijeta u Madridu.

Globalni ambasador Gazpromovog međunarodnog društveno odgovornog projekta za djecu, Fudbal za prijateljstvo Franz Beckenbauer, dvostruki nosilac Zlatne lopte, učestvovaće u završnim manifestacijama sedme sezone u Madridu od 28. maja do 2. juna. Završnica ovogodišnjeg Fudbala za prijateljstvo dešava se u okviru UEFA Finala Lige šampiona 2019.

- Velika mi je čast što sam dio Gazpromovog međunarodnog društveno odgovornog projekta za djecu, Fudbal za prijateljstvo. Vrijednosti koje promovišu mladi učesnici iz cijelog svijeta su vanvremenske: bez ideje o jednakosti, dobroti i pravednosti ne možete zamisliti uravnoteženi svijet. Odganje djece koja su spremna da sarađuju i komuniciraju je glavni cilj, jer je sposobnost da se pronalaze kompromisi, zajednički jezik sa najrazličitijim ljudima ključ uspjeha u životu, bez obzira da li biraju profesionalnu sportsku karijeru ili bilo koju drugu poziv, - rekao je globalni ambasador Fudbala za prijateljstvo Franz Beckenbauer.

U Madridu će se Franz Beckenbauer sastati sa mladim učesnicima Fudbala za prijateljstvo, kao globalni ambasador projekta i pričati s njima o svom sportskom iskustvu, zanimljivim situacijama iz svog profesionalnog života, i motivisati ih da kao početnici u sporu treba da postižu dobre rezultate.

Madrid će biti centar dešavanja najvaćnijih, završnih manifestacija Fudbala za prijateljstvo. Više od 800 učesnika iz cijelog svijeta – iz Evrope, Azije, Afrike i Južne Amerike, većinom dvanestogodišnjih fudbalera i fudbalerki, te mladih sportskih novinara, stići će u Madrid. Učesnici završnih događaja će posjetiti finale UEFA Lige šampiona 2019. na stadionu Wanda Metropolitano u Madridu.

Međunarodni kamp prijateljstva priprema posebne programe i časove za mlade učesnike kroz koje će objediniti sportske, humanitarne i obrazovne programe. Svoje fudbalske vještine će moći da pokažu na Svjetskom prvenstvu Fudbala za prijateljstvo 2019, u okviru kog će mladi igrači biti raspoređeni u 32 Međunarodna tima Prijateljstva. Jedinstveni princip projekta Fudbal za prijateljstvo ujediniće u timove djecu različitih nacija, polova i sposobnosti.

Po prvi put, Međunarodni Forum Fudbala za prijateljstvo će biti dio završnih događaja programa a učesnici su stručnjaci iz oblasti razvoja dječjeg i omladinskog sporta iz cijelog svijeta. Treneri, doktori dečjih timova, novinari vodećih svjetskih medija, poznati fudbaleri, predstavnici fudbalskih akademija i saveza razgovaraće o pitanjima pripreme mladih fudbalera za međunarodna takmičenja, novim metodama sportskog obrazovanja, principima formiranja uspješnog dečjeg tima, načinima kako podstaći profesionalni razvoja mladih igrača.

Podsjećamo, ambasadori projekta iz Bosne i Hercegovine su Anja Gačić, četrnaestogodišnja reprezentativka WU16 reprezentacije Bosne i Hercegovine, trener i fudbalerka u Akademiji Fudbala Sporting Teslić sa dječacima, kao i u ženskom fudbalskom klubu Sloga iz Petrova; Slavko Roguljić, golman Sport Teama iz Banjaluke; Lejla Salihović, članica Škole fudbala Respekt iz Sarajeva i Samra  Osmanović iz Gračanice, igračica ŽFK Petrovo. Oni će predstavljati Bosnu i Hercegovinu ove godine na Forumu fudbala i prijateljstva u Madridu.

Ovogodišnji završni Forum fudbala i prijateljstva biće održan od 28. maja do 2. juna, u sedmici kad se održava finalni meč UEFA Lige šampiona u glavnom gradu Španije, Madridu. Glavni cilj projekta i ove godine je da podrži dječiji i omladinski sport, promoviše vrijednosti zdravog i aktivnog načina života i promoviše i njeguje poštovanje i toleranciju između različitih nacija i kultura svijeta.

 

REFERENCE:

Međunarodni dječiji društveno-odgovorni projekat “Fudbal za prijateljstvo” odvija se pod pokroviteljstvom kompanije Gazprom od 2013. godine. Ključne vrijednosti koje učesnici projekta promovišu su prijateljstvo, jednakost, fer-plej, zdravlje, mir, predanost, duh pobjede, poštovanje tradicije i čast. “Fudbal za prijateljstvo” zvanično je podržan od strane UEFA, FIFA, Međunarodnog olimpijskog komiteta, fudbalskih saveza brojnih zemalja, međunarodnih humanitarnih fondacija za djecu, proslavljenih sportista i vodećih fudbalskih klubova širom sijveta. Tokom prethodnih šest sezona, projekat je obuhvatio više od 4.5 miliona pratilaca – među kojima i proslavljene sportiste, umjetnike i državnike.