Presuda za svirepo ubistvo: Dječaku Slobodanu na biciklu prišla s leđa i zaklala ga

Sud BiH izreći će sutra prvostepenu presudu Sakibu Haliloviću i Elfeti Veseli, optuženima za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića 1992. godine kod Zvornika.

Tužilaštvo BiH tereti Elfetu Veseli da je kao pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, takozvane Armije BiH u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine ubila dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića u naselju Bajrići-Novo Selo na području Kamenice.

Prema optužnici, Veselijeva je na najsvirepiji način ubila dječaka tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla s leđa i zaklala ga nožem. U optužnici je navedeno da je Sakib Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda, znao da je njegova podređena počinila ovo krivično djelo, ali nije preduzeo neophodne mjere da ona bude kažnjena.

Tužilaštvo je u završnoj riječi 12. marta naglasilo da je tokom postupka van svake razumne sumnje dokazalo krivicu optuženih.

Tužilac Miroslav Janjić rekao je da je krivica dokazana van svake sumnje i da je svaka činjenica iz optužnice potkrijepljena dokazima i svjedocima, odnosno da je Veselijeva bila pripadnik jedinice Sakiba Halilovića i da je ubila 12-godišnjeg dječaka srpske nacionalnosti Slobodana Stojanovića.

Branioci Halilovića i Veselijeve u završnim riječima 29. marta zatražili su da oni budu oslobođeni.

Halilovićev branilac Lejla Čović rekla je da u ovom krivičnom postupku ne postoji nijedan materijalni dokaz da je Halilović bio imenovan, izabran ili postavljen na poziciju komandovanja.

Mirna Delalić, branilac Elfete Veseli, rekla je da Veselijeva nikada nije bila pripadnik nijedne vojne jedinice, niti je učestvovala u ratnim dejstvima, te da nije istina da je optužena dječaka ubila iz osvete.

Izricanje presude zakazano je za 8.30 časova.

srpska.info

Tagovi: