Gluvi na upozorenja: “Godinu dana upozoravamo gradske službe da naprave septičke jame u Kuljanima”

Nadležni u Centru za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske rekli su da godinu dana upozoravaju nadležne gradske službe u Banjaluci i stanovnike u naselju Kuljani da naprave septičke jame u skladu sa zakonom i prestanu ispuštati fekalije pored osnovne škole i drugih objekata koji se nalaze u krugu kasarne jer će izazvati zarazu u ljetnjem periodu.

– Niko od njih se nije osvrtao na naša upozorenja i nastavili su da ispuštaju fekalije čime ugrožavaju djecu u školi i zaposlene u kasarni Zalužani – istakli su u ovom centru.

Oni su pojasnili da kanalizaciona mreža u kasarni nikada nije bila projektovana za naselje tako da ne može biti priključeno više korisnika jer nema dovoljno kapaciteta.

– Zadnjih 40 godina, dok je objekte u kasarni koristila vojska, kanalizaciona mreža služila je samo za njihove potrebe, a iste kapacitete danas je samo nastavila da koristi policija – naglasili su nadležni u Centru za obuku u Zalužanima.

Od petka traje borba stotine mještana Kuljana da se riješe vode i fekalija koje im se vraćaju kroz šaht i kućne odvode, pozivajući nadležne da reaguju i spriječe ovu nepravdu, piše Srpska.info.

Kako pričaju ljutiti stanovnici, MUP RS koji se nalazi u obližnjoj kasarni, iznenada je naredio da se pregrade rječice u naselju zbog čega je i nastala cijela ova katastrofa.

Vatrogasci sve vrijeme ispumpavaju vodu.

Domaćinstva koja se nalaze u okruženju kasarne nemaju kanalizacionu mreža a MUP RS ne dozvoljava da se priključe na njihovu mrežu.

U komšiluku stanuju mahom boračke kategorije i izbjeglice koje se jadaju da su platili sve dažbine kada se gradila kuća, a sada ih je dočekalo i ovo.

Stanovnici su u pomoć pozvali i narodnog poslanika, Draška Stanivukovića koji nekoliko dana sa njima upozorava na novonastalu situaciju.

Iz Savjeta mjesne zajednice poručili su da su u kontaktu sa Gradom i da se nadaju kako će problem biti brzo riješen, ali i da je pored privremenog, potrebno i trajno rješenje kanalizacione mreže.

Srpska.info