Mnogi Teslićani pronašli kupce među gostima "Banje Vrućice"

Mnogi stanovnici opštine Teslić pronašli su dodatni izvor prihoda prodajući sir, med, rakiju i ostale domaće proizvode turistima koji u Zdravstvenoturistički centar "Banja Vrućica" dolaze iz zemlje i okruženja.

Razvoj turizma postao je izuzetno važna komponenta jačanja privreda mnogih zemalja, a praktičan dokaz za to su i iskustva koja se bilježe u Tesliću.

Naime, razvojem banjskog turizma u ovoj opštini na dobitku su i privredni subjekti, ali i lokalna zajednica i stanovništvo.

- Posjetioci banje traže isključivo domaće proizvode sa planinskih područja. Ono čime se mi bavimo je proizvodnja i prodaja svih vrsta mliječnih proizvoda, sira, mlijeka, kajmaka, pavlake. Pored mliječnih proizvoda, proizvodimo i domaće kukuruzno i pšenično brašno - ističu mještani Dragica i Đorđo Klječanin, porijeklom iz Mladikovina.

Kako dodaju, gosti kod njih često kupuju po preporuci svojih poznanika jer znaju da je riječ o domaćim proizvodima.

- Veoma smo zadovoljni prodajom. Može se zaista dobro zaraditi, a našim proizvodima zadovoljni su i gosti 'Banje Vrućice', koji nam se uvijek rado vraćaju - naglašavaju Dragica i Đorđo Klječanin.

Goran Pejić, koji se bavi proizvodnjom i prodajom meda, ističe da postoji veliki interes turista "Banje Vrućice" koji svakodnevno kupuju domaće pčelinje proizvode. Pčelarstvom se, kako kaže, počeo baviti iz razonode, a danas mu je to osnovni vid zarade. On ističe da im proizvodnja raste iz dana u dan, a da od proljeća očekuje još veću zaradu.

Kvalitet lokalnih proizvoda hvale i turisti. Ankica Knežević, gošća iz Zagreba, boravi svake godine u martu u jednom od hotela "Banje Vrućice" i svaki put kući ponese neke domaće proizvode.

- Cijene domaćih proizvoda koje prodaje lokalno stanovništvo u Tesliću su izuzetno povoljne. Uvijek biram domaće jer sam sigurna da su u pitanju čisti, prirodni i organski proizvodi do kojih na ovaj način možemo doći bez posrednika - naglasila je Ankica Knežević.

Pored kupovine domaćih proizvoda, turisti mahom odlaze i u Teslić, gdje kupuju po lokalnim radnjama i buticima jer je, kako kažu, cijena mnogo povoljnija, a kvalitet proizvoda visok.