Zloupotreba "teška" 19 miliona KM: Potvrđena optužnica protiv Aleksandra Džombića

Postupajući sudija Okružnog suda Banja Luka potvrdio je danas optužnicu protiv bivšeg premijera RS Aleksandra Džombića koji se tereti za krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

Optužnicu je 4. januara ove godine podiglo Republičko javno tužilaštvo RS.

- Postupajući sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjoj Luci, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, je 17. januara 2022. godine, donio rješenje kojim se potvrđuje optužnica Republičkog javnog tužilaštva - saopšteno je iz ovog suda.

Bivši predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić je optužen zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, a u vezi sa nezakonitom dodjelom kredita Investiciono-razvojne banke RS pravnom licu Energolinija d.o.o. Zvornik 2012. godine u iznosu od 19,4 miliona KM, “iako je bio svjestan da je korisnik kreditno nesposoban i da neće moći vraćati kreditna sredstva”.

Na ovaj način Investiciono-razvojnoj banci RS nanesena je šteta, a Energoliniji d.o.o. Zvornik pribavljena imovinska korist u navedenom iznosu, ističe se u optužnici.

mondo.ba