Zima se odužila, ogrjev pri kraju a prodavci cijene digli u nebo

Negdje smo na pola zime, koja do sada i nije pokazala svoju pravu ćud, a mnogi Banjolučani su pri kraju ili su ostali bez ogrjeva. Mjesec praznika je iza nas, trošilo se i više nego što se imalo, pa je sada muka kako obezbijediti i koji metar drveta.

Muka je i što neki prodavci kažu da su im zalihe na minimunu, pa oni koji imaju odakle da kupe, moraju da čekaju da dođu na red.

U prosjeku, domaćinstvo koje koristi drvo za ogrjev, za zimu potroši bar desetak metara. Pred zimu, kvadrat ogrjeva koštao je oko 85 KM. Sada je oko 100 maraka.

Doduše, ima i onih koji su kvadrat drveta za ogrjev prodavali i za 80 KM, ali većina ih drva više nema. Na internet oglasima ponuda je šarolika, ali većini je zajedničko da drva više nemaju. Jedan od prodavaca, koji je naveo da kvadrat drveta prodaje za 80 maraka, kaže da je zadnje zalihe prodao prije neki dan.

Imao sam dva kamiona drva, bukva. Legalno su izvučena. Prodavao sam ih po 80 KM da ih se riješim i onog dana kada sam objavio oglas, sve je otišlo – kaže on.

Po ovoj cijeni drva je sad teško naći. Uglavnom se prodaju za stotinak maraka po kvadratu, sa prevozom. U želji da se riješe zaliha, prodavcima nije problem da ih dovezu iz Laktaša, Čelinca ili Vrbanje. Jedan prodavac za 90 KM nudi cijepana drva i to po želji kupca da li sirova, suva ili prosušena, a drugi za 110 KM suva, iscjepana drva bukve i hrasta.

Međutim, Banjolučani koji ovih dana žele da kupe još koji metar drva kažu da su u problemu, jer ogrjeva nema ispod 100 KM, često je u metricama i nisu izrezana.

Jedna je cijena koju vidite na oglasu, druga kad pozovete. Našao sam drva po cijeni od 90 KM. Htio sam još dva, tri metra. Kada sam okrenuo broj čovjek je prvo rekao da ne prodaje manje od pet metara, a onda i da metar košta 100 KM, jer dolazi iz Laktaša – kaže Banjolučanin Dragan Dojčinović koji je u potrazi za ogrjevom. Kako nam je rekao, čovjek od koga godinama nabavlja drva, ima koronu i neće raditi još neko vrijeme, a njemu je ostalo manje od metra ogrjeva.

Zima nije jaka, ali eto, potrošilo se već dosta. Narednih dana najavljuju hladnoću, unuci su često kod nas i neću da mi se djeca smrzavaju u kući. Gledao sam i drva u paletama, ali to je tek skupo. Oko 180 maraka košta paleta, navodno ima 1,8 kvadratnih metara, ali ja ne ne vjerujem da ima toliko, možda ima jedan i po metar – kaže on.

Drva sada kupuje jer ljetos nije imao novca da kupi potrebnu količinu odjednom.

Oni prodavci koji imaju još drva na lageru, kažu da je potražnja sve veća i da prvo obezbjeđuju svoje redovne kupce, a ostali kada dođu na red.

Proteklih dana sve više je poziva. Cijena je pristupačna i ljudima trebaju drva. Ali, ne mogu svima odmah da izađem u susret. Moraće da sačekaju petnaestak dana. I da budu spremni da neće dobiti suva drva – rekao je jedan prodavac koji preko intetneta kvadrat ogrjeva za prevozom naplaćuje stotinak maraka.

srpskainfo.com