Zelenilom, kvalitetnijim grijanjem i javnim prevozom do čistijeg vazduha

Svjesni smo da kvalitet vazduha u Banja Lucii nije na zavidnom nivou, te zbog toga radimo na mnogim projektima poput sadnje zelenila, izgradnje novih parkova, studije javnog prevoza, projekta “utopljavanja zgrada” kao i mnogim drugim projektima.

Poručio je ovo gradski menadžer Bojan Kresojević, i dodao da i mjerenja pokazuju da je kvalitet vazduha u srednjoj kategoriji, pogotovo u zimskom periodu.

– To je rezultat različitih faktora, dakle, kotlina u kojoj se grad nalazi, a sa druge strane tu je i korištenje motornih vozila, industrija, sve ono što utiče na to da vazduh ne bude čist – rekao je Kresojević.

Ističe da je zagađenje vazduha u gradu činjenica, te da svi moraju zajedno djelovati kako bi ovaj problem bio riješen.

Ono što je najvažnije za sve nas jeste da izradimo konkretan plan i mjere koje ćemo da preduzmemo u narednom periodu. Moramo da budemo svjesni da te mjere ne mogu da donesu rezultate za godinu dana, jer ovo nije problem koji je samo u nadležnosti Grada. U rješavanje ovog problema moraju da se uključe i republičke institucije, ali i druge lokalne zajednice – naveo je gradski menadžer.

Mjere koje gradska administracija preduzima tiču se koncepta „Zelena Banjaluka“, pojašnjava Kresojević, te dodaje da je veoma ponosan jer je Banjaluka u protekloj godini, bez novca za sadnju u budžetu, imala zasađenih sadnica koliko za prethodne tri godine.

Zasadili smo više od 2.000 različitih sadnca u vrijednosti od 300.000 KM, i to iz donatorskih sredstava. S druge strane, tu je i najveći gradski park koji planiramo da gradimo u blizini šoping centra “Delta planet”. Podršku od skupštinske većine za ovaj projekat nismo dobili, jer kako su rekli – preskup je, ali mi smatramo da takvo nešto nema cijenu – kazao je Kresojević.

Prema riječima gradskog menadžera, sistem grijanja u gradu i saobraćaj su najveći zagađivači vazduha, te dodaje da je strateško opredjeljenje Grada upostavljanje javnog prevoza, odnosno da se stepen njegovog korištenja poveća.

– Subvencionisaćemo javni prevoz, za šta je iz budžeta namijenjeno 1,2 miliona KM. Na taj način ćemo podsticati korisnike da češće koriste javni prevoz, a prevoznike da ulažu u isti. Prije nekoliko dana raspisali smo javnu nabavku za izradu studije javnog prevoza, kako bi išli u njegovu reorganizaciju. Kada više ljudi bude koristilo javni prevoz, smanjiće se broj automobila na ulicama grada – naglasio je Kresojević.

On je istakao da se mnogo toga treba uraditi u narednom periodu, posebno jer je zagađenje u zimskim mjesecima veće, te da će Grad, kroz uspostavljanje fondacije „Zdrava Banjaluka“ raditi na tome da se dotrajale cijevi za grijanje zamijene novim, te će se u narednom periodu raditi i na „utopljavanju“ zgrada u našem gradu.

Podsjetimo, Grad Banjaluka nedavno je osnovao fondaciju „Zdrava Banjaluka“, koja za cilj ima rješavanje problema sa kojima se grad suočava, a koji se tiču zagađenja vazduha i životne sredine.