Završen drugi Balkan Solar Summit

Danas je u Banskom dvoru završen drugi po redu Balkan Solar Summit, a sudeći po reakcijama publike, stručne javnosti, predavača i sponzora – nadmašena su očekivanja i postavljeni dobri temelji za naredno izdanje koje nas očekuje 27.i 28.2.2025.

Nakon panela „Zeleni pasoš – Novi imperativ poslovanja u klimatskoj eri“ moderator Goran Janjić zaključio je da su kompanije u BiH i regionu pred izazovima transformacije ka klimatski održivim modelima poslovanja. Istakao je da je potrebno unaprijediti informisanost o implikacijama globalnih regulativa, koje posredno utiču na perspektive njihovog poslovanja, posebno na zapadnom tržištu, a kroz zahtjeve vodećih evropskih kompanija sa kojima posluju.

 

 

Razumevanje ovog imperativa će u velikoj meri odlučiti njihovu uspešnost u godinama koje slede - istakao je on.

Ovo je upravo tema kojom će se i Balkan Solar Summit baviti u narednom periodu.

Moderator Ivica Jakić, nakon panela „Vodonik kao energent dekarbonizacije industrije i prometa“ zaključio je: - Panel na Balkan Summitu o vodoniku kao energentu industrije i prometa je pokazao spremnost BiH da ide u dekarbonizaciju industrije i prometa.

Izgradnja prve solarne elektrane od 60 MW u Prozoru/Rami koja će proizvoditi vodonik za potrebe čelične i cementne industrije, govori o novom smjeru energije iz solarne elektrane. Uz to i pripremni radovi na proizvodnji prvog elektrolizera u gorivnog članka govore o putu razvoja industrije u BiH. -

Direktorica Summita, Milena Mijatović zahvalila se svim učesnicima na povjerenju i istakla:

Mi ćemo odmah krenuti sa planovima za naredni Summit, jer smo i mi ove godine puno naučili o temama koje je važno pokrenuti. Sigurni smo da je ovaj događaj bio potreban regionu, što je pokazalo i ogromno interesovanje i ove, ali i prošle godine. Na nama je da, kao pravi Game Changeri, nastavimo da pomjeramo granice.

 

 

Kako je bilo u ova dva dana pogledajte na društvenim mrežama summita. Sve informacije o ovogodišnjim temama potražite na www.solarsummit.ba

banjaluka.net

Tagovi: