Zatvara se najveći svjetski hemijski koncern

 Najveći svjetski hemijski koncern “BASF” mogao bi biti zatvoren zbog nestašice ruskog gasa.

Oko 60 odsto gasa kojeg “BASF” troši u Evropi koristi se za proizvodnju električne energije, a ostatak postaje sirovina za proizvodnju hemijskih proizvoda, uključujući amonijak i acetilen.

Godinama je “BASF”, jedna od najvećih svjetskih hemijskih kompanija, sa sjedištem u njemačkom Ludvigshafenu, gradila svoj poslovni model oko jeftinog i sigurnog ruskog prirodnog gasa.

Sada, sa sve manjim zalihama ruskog gasa kojeg je Moskva početkom ovog mjeseca počela ograničavati nakon odbijanja dijela evropskih firmi da gas kupuju u rubljama, sve postaje drugačije za ovaj najveći integrisani hemijski sistem na svijetu koji obuhvata oko 200 fabrika.

Na njega otpada i četiri odsto ukupnog gasa koji se troši u Njemačkoj.

Analitičari sa kojima je američki medij razgovarao smatraju da bi zatvaranje “BASF-a” moglo negativno i dodatno uticati na globalnu krizu hrane zbog smanjenja proizvodnje amonijaka, ključnog sastojka vještačkih đubriva.

Zatvaranje ovog kompleksa uticaće na druge sektore privrede, jer su “BASF” i druge hemijske firme jedna od prvih karika u većini industrijskih lanaca snabdijevanja.

Viši ekonomista “BASF-a” Peter Vesterhuis smatra da bi se rad kompanije mogao spasiti smanjenjem opterećenja i korištenjem alternativnih izvora energije ako bi ona bila snabdjevena gasom ne većim od 50 odsto maksimalne potražnje.

- Zaustavljanje proizvodnje bio bi “divovski zadatak”. Nikada prije nismo se susreli sa takvom situacijom. Teško je to zamisliti - navodi on.

Vesterhuis napominje da će trebati vremena za sigurno zatvaranje fabrika, jer bi brzo zatvaranje sistema moglo da uzrokuje tehničku štetu i narušiti bezbjednost kompanije i njenih fabrika.

Od 16. juna isporuke ruskog gasa u Njemačku kroz gasovod “Sjeverni tok 1” smanjene su za 60 odsto njegovog kapaciteta.

Dok ruski “Gasprom” taj potez tumači odbijanjem njemačke kompanije “Simens” da vrati gasne turbine sa popravka u Kanadi s obzirom na protivruske sankcije, njemački državni vrh i centrala EU žale se da je riječ o geopolitičkom potezu Moskve kojim se smišljeno narušava njemačka ekonomija.

capital.ba