Zaštićeni ostaci manastira "Sveti Pantelejmon" u Federaciji BiH (FOTO)

Ostaci zidina manastira "Sveti Pantelejmon" u Gostoviću kod Zavidovića u FBiH su zaštićeni od atmosferskih uticaja tokom zine, kako bi se u proljeće nastavila arheološka istraživanja i započela obnova.

Uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture FBiH i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH arheološka istraživanja zadužbine Kralja Dragutina započela su 26. septembra. Prekinuta su početkom decembra, nakon čega su od kiše i snijega pokrivanjem improvizovanim krovom zaštićeni ostaci zidina i unutrašnjost manastira.

Dosadašnji rezultati istraživanja stručnjaka dobojskog Muzeja su iskopani klinovi, vjerovatno korišćeni prilikom izrade krovne konstrukcije manastirske crkve, kao i niz drugih metalnih predmeta.

- Pronašli smo i metalne mamuze i potkove za obuću, koji po svemu sudeći potiču iz 15. ili 16. veka, a tačan vremenski period njihovog nastanka utvrdićemo po završetku ove faze pripreme za obnovu manastira srušenog pre više od tri vijeka – kažu u Muzeju Doboj, kojem su povjereni poslovi arheoloških istraživanja.

U narodu poznatiji kao manastir Udrim devastiran je u potpunosti pre 320 godina u vrijeme austrijsko-turskog rata u velikom pohodu Eugena Savojskog na ove prostore. Od tada pa sve do danas su se manastirska slava i drugi značajniji vjerski jubileji obilježavali kraj ostatka njegovih zidina i temelja.

- Za obnovu zadužbine Nemanjića dobili smo blagosov vladike dabrobosanskog Hrizostoma, otkopana je oltarske apsida, vremenom zatrpana nanosom peska sa obližnjeg brda. Nakon izrade projekta i ovog istrživanja i po dobijanju svih potrebnih graditeljskih dozvola na proljeće krećemo sa obnovom - kaže za MojDoboj.info administrator manastira Udrim i sveštenik eparhije Dabrobosanske za Zavidoviće i Žepče, protojerej-stavrofor Zoran Živković.

Lj. ĐURIĆ