Zabrana lova sa psima od 15. januara do 31. jula

U januaru i februaru u lovačkom udruženju “Srna” u Srpcu tradicionalno se organizuje sekcijski i grupni lov na predatore, a istovremeno se priređuju i zajednička druženja lovaca.

U udruženju kažu da će biti nastavljeno sa ovim aktivnostima ali će sve biti prilagođeno mjerama koje nadležni organi preduzimaju protiv širenja pandemije virusa korona, od ograničenog broja ljudi na jednom mjestu do socijalne distance.

Predsjednik udruženja Goran Savanović upozorava lovce da je prema odredbama Zakona o lovstvu zabranjen lov sa psima od 15. januara do 31. jula. Divljač je prema ovom zakonu zabranjeno uznemiravati u navedenom periodu kretanjem kroz lovište prevoznim sredstvima s oružjem i sa psima.

“Za prekršaj i nepoštovanje ovih pravila zakon je predvidio oštre kazne za pravno lice, odnosno korisnika lovišta u iznosu od 10 do 30 hiljada KM, dok se kazne za odgovorno lice u pravnom licu kreću od 500 do 1.500 KM”, rekao je Savanović.

On dodaje da je zakonodavac predvidio i kaznu za fizičko lice, odnosno lovca, ali i one koji nisu lovci.

“Zakonom je za te osobe predviđena kazna od 1.000 do 3.000 KM”, naglasio je Savanović.

Zamoljavaju se svi lovci, prvenstveno predsjednici sekcija i lovnici da ispoštuju zabranu lova sa psima u navedenom periodu kako se ne bi nanijela šteta udruženju.

“Protiv svih koji ne ispoštuju odredbe zakona i zabranu lova sa psima preduzeće se disciplinske i prekršajne mjere”, istakao je Savanović.

Tagovi: