Za kulturne manifestacije u Banjaluci 190.000 KM

 Za podršku projektima iz kalendara kulturnih manifestacija za iduću godinu, Banjaluka će izdvojiti 190.000 KM.

Ovaj dokument naći će se pred odbornicima Skupštine grada na sjednici 11. decembra i ukoliko dobije podršku, Grad će i u narednoj godini podržati niz kulturnih manifestacija.

Iz Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku naglašavaju da su udruženja i kulturni radnici pokazali, do sada, najveći interes za učešće u relaizaciji projekata, jer je na javni poziv stiglo pedesetak prijava.

"U kalendar kulturnih manifestacija uvršteni su događaji kojima će biti pružena podrška na različite načine, od novčane, ustupanja prostora, pa do podrške prilikom promocije. Kroz ovaj kalendar, Grad će podržati brojne tradicionalne manifestacije, poput Kočićevog zbora, Dana Vlade Miloševića, Đurđevdanskog festivala dječije pjesme, Teatar festa, Noći muzeja i druge, a konačan spisak podržanih manifestacija biće poznat kada Skupština grada usvoji ovaj dokument", kazao je Neven Stanić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

Stanić ističe da se, prilikom izrade kalendara kulturnih manifestacija, u prvi plan stavlja kvalitet krajnjeg proizvoda.

"Naš prvi kriterijum je kvalitet i toga se strogo pridržavamo. Važno je da ti programi zadovoljavaju kulturne potrebe naših građana, a sa druge strane, nastojimo da organizacijom ovih manigfestacija privučemo i turiste. Istovremeno, važno je da zadržimo kontinuitet u realizaciji manifestacija međunarodnog karaktera poput festivala koji imaju takmičarski karakter i koji, kroz zdravu konkurenciju, svake godine donesu neki novi kulturno-umjetnički sadržaj", dodao je Stanić.

On je istakao da izdavajanja za kalendar kulturnih manifestacija neće biti jedina tokom iduće godine i da će Grad podržati još projekata iz oblasti kulture.

U februaru iduće godine, biće raspisan javni konkurs za sufinansiranje projekata kulturno-umjetničkog stvaralaštva i to su dodatna sredstva mimo kalendara kulturnih manifestacija. Takođe, u okviru programa „Proljeće u Banjaluci 2020“,  biće raspisan javni poziv za izbor manifestacija/projekata koji će Grad sufinansirati i taj poziv bi trebalo da bude objavljen do kraja ove godine – naveo je Stanić.   

Nezavisne novine