Više od 160 ukrajinske djece pronađeno u Njemačkoj

Više od 160 ukrajinske djece, za koje Kijev vjeruje da su navodno nezakonito odvedeni u Rusiju tokom sukoba u Ukrajini, pronađeno je u Njemačkoj, izjavio je načelnik ukrajinske policije Ivan Vihivski.

- Zahvaljujući našoj saradnji sa njemačkim agencijama za sprovođenje zakona utvrđena je lokacija 161 ukrajinskog djeteta u Njemačkoj - naveo je Vihivski u saopštenju.

Komesar za prava djeteta Rusije Marija Lvova-Belova podsjetila je da je Moskva više puta skrenula pažnju međunarodne zajednice na "mitološki sistem" koji je stvorila Ukrajina u vezi sa đecom navodno odvedenom u Rusiju, "navodeći petocifreni broj i okolnosti koje se nikada nisu dogodile".

- Provjeravajući spiskove maloljetnika koji su dobijeni raznim kanalima, možemo viđeti da su neka đeca dugo bila kod kuće sa roditeljima ili u drugim državama i da se nikada nisu odvajala od porodice - rekla ja Belova.

Belova je dodala da ukrajinska policija navodno deportovanu đecu treba da traži i u drugim zemljama, uključujući i van EU. Ona je izrazila uvjerenje da će istina jednog dana pobijediti i da će "globalna kampanja dezinformacija" prestati.

Međunarodni krivični sud /MKS/ sa sjedištem u Hagu izdao je u martu 2022. godine nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i Belove na osnovu navodne "protivpravne deportacije" ukrajinske djece u Rusiju.

 

Tagovi: