Virus korona ušao u šest bolnica u BiH

Među 500 i više osoba do sada zaraženih korona virusom u BiH nalaze se i ljekari i medicinski radnici, što znači da je virus “ušao” u zdravstvene ustanove, koje su najvažnije u odbrani.

Stručnjaci su od početka pandemije apeluju da su bolnice posljednja brana koja se mora čuvati za dobrobit svih pacijenata. Ipak, od 5. marta, kada je registrovan prvi slučaj korona virusa, do danas je zaraza ušla i u šest bolnica u BiH, ali i u nekoliko domova zdravlja.

Čak i jedan slučaj zaraze medicinskog kadra ili zaposlenog u nekog zdravstvenoj ustanovi može ugroziti cijeli sistem s obzirom na posljedice.

Sredinom marta virus je prvo ušao u mostarsku Sveučilišnu kliničku bolnicu. Zbog nemara prilikom prijema pacijenta naknadno je potvrđeno da je medicinska sestra zaražena korona virusom, što je kao posljedicu imalo da određeni broj ljekara i medicinskog osoblja mora u izolaciju. Bolnica se dalje mora snalaziti, reorganizovati kako bi pokušali nastaviti istim intenzitetom.

Potom su iz Republike Srpske saopštili da je prvo zaražen ljekar u bolnici u Doboju, a potom i ljekar u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci. Danas je takođe u UKC RS potvrđeno da je i jedna medicinska sestra pozitivna. Saopšteno je da su svi ostali testirani i da su negativni. Ipak, virus je tu, a time i neizvjesnost koliko se mogao proširiti.

Najveći broj ljekara i zdravstvenih radnika zaražen je u Tuzli, i to u čak dvije bolnice. Jedna je Centar za srce, gdje je zaraženo devet osoba (ljekari i medicinske sestre) te troje na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla (dvije doktorke i jedna medicinska sestra), koji su porodično povezani sa zaraženim u Centru za srce. U ove dvije zdravstvene ustanove u Tuzli do sada je testirano 110 osoba.

Na najvećem kliničkom centru u državi, onom u Sarajevu (KCUS) od juče do danas potvrđeno je da su zaražena četiri ljekara sa klinike za Gatsroenterohepatologiju. Cijela klinika je u izolaciji, a testiranja se nastavljaju.

Pored navedenih bolnica korona virus je ušao i u neke domove zdravlja, gdje su zaraženi nemedicinski radnici. Tako je u goraždanskom Domu zdravlja zaražen vozač, ali treba istaći da je ovaj dom zdravlja smješten u sklopu bolnice. Takođe u Domu zdravlja Kantona Sarajevo, u objektu Vrazova zaražene su dvije osobe, nemedicinski kadar. U Konjicu je glavna epidemiologinja u izolaciji s obzirom da joj je suprug zaražen koron virusom, pa je prinuđena raditi od kuće, piše Klix.

Naravno, nije nemoguće da ljekari budu zaraženi, prvi su na udaru s obzirom da rade s pacijentima. Korona virus je ušao i u neke zdravstvene ustanove u brojnim zemljema, pa i u susjednoj Hrvatskoj. Ipak, ovdje je pitanje odgovornosti, iskrenosti i profesionalnog postupanja i ljekara i medicinskog kadra o kontaktima, o svom zdravstvenom stanju i slično.

Tagovi: