Uživajte u domaćim kiflicama

Mekane, lisnate, prazne ili punjenje, sve dolazi u obzir, a uz ova recept nećete moći da prestanete da ih jedete.

Domaće kiflice su dobra zakuska uz omiljenu seriju ili film.

Sastojci:

500 g glatkog brašna

300 ml mlijeka

20 g svježeg kvasca

1 kašika šećera

8 kašika ulja

1,5 kašika soli

100 g maslaca

1 jaje za premazivanje

krupna so

susam za posipanje

Priprema:

Mlijeko malo zagrijte, neka bude toplo, pa u njega dodajte kvasac i šećer. Dobro promiješajte i pustite da se diže na toplom mjestu, dovoljno će biti oko 15 minuta.

U većoj posudi pomiješajte brašno, so i ulje, a zatim dodajte dignuti kvasac. Tijesto mjesite bar 10 minuta, dok ne dobijete glatku kuglu. Kuglu premažite s malo ulja pa ga pokrijte prozirnom folijom ili krpom i pustite da se diže dok se ne udvostruči, oko sat vremena.

Kada se tijesto diglo, prebacite ga na radnu površinu i podjelite na 5 jednakih kuglica. Svaku kuglicu zatim razvaljajte u krug. Tako razvaljane krugove slažite jedan na drugi, a između svakog dodajte maslac. Najbolje će biti ako koristite hladan maslac koji se lako reže na tanke listiće. Zadnji komad tijesta ostavite prazan. Slojeve tijesta zatim pritisnite oklagijom i dobro razvaljajte na debljinu do jednog centimetra. Režite na trouglove ili pravougaonike i zarolajte u kiflice. Kiflice prebacite ih na papir za pečenje, pokrijte krpom i pustite da se dižu na toplom još barem 20 minuta.

Za to vrijeme umutite jedno jaje i njime premažite kiflice pa ih pospite krupnom solju i susamom. Pecite na 220 stepeni 5 minuta, pa smanjite a 200 i pecite dok se kiflice ne razlistaju i poprime zlatnu boju, piše Noizz.

srpskainfo.com

Tagovi: