Ustavni sud treba da odbije zahtjev o ocjeni ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske utvrdio je danas da Zahtjev za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a kojeg su podnijeli šest delegata Doma naroda BiH, meritorno neosnovan zbog pogrešnog tumačenja Ustava BiH.

- Ustavni sud ga treba u cjelosti odbiti, kao i Zahtjev za donošenje privremene mjere do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH - naveli su iz Odbora i ističu da Republika Srpska ima nadležnost za donošenje zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, odnosno ima nadležnost da reguliše sva pitanja koja su od značaja za imovinska, odnosno svojinska prava, a prije svega pitanja u vezi sa "državnom imovinom", te da osporeni zakon nije u suprotnosti ni sa Ustavom Republike Srpske, ni sa Ustavom BiH.  

Odbor takođe navodi da tvrdnja podnosilaca Zahtjeva da je pitanje "državne imovine" jedno od ostalih pitanja za koja je nadležna Parlamentarna skupština i da ono potpada pod isključive nadležnosti BiH – prije svega contarditio in adiecto, a zatim i čisti proizvoljni konstrukt. 

- Jedna nadležnost ne može biti istovremeno i 'jedno od ostalih pitanja' i 'isključiva nadležnost'. To je naprosto nespojivo - navode iz Odbora. U Odgovoru Odbora za ustavna pitanja ističe se da je osporeni zakon donesen na osnovu ovlašćenja koje je sadržano u Ustavu Republike Srpske koji je u saglasnosti sa Ustavom BiH. 

- Ustav Republike Srpske u Amandmanu XXXII na član 68 tački 6 daje ovlašćenje Republici da uređuje i obezbjeđuje svojinske odnose, te da vrši zaštitu svih oblika svojine. Ova odredba proizilazi i iz Ustava BiH koji u članu III/1 taksativno nabraja pitanja koja su u nadležnosti institucija BiH, istovremeno propisujući u članu III/3a da sve Vladine funkcije i ovlašćenja koja nisu ovim ustavom izričito povjerena institucijama BiH pripadaju entitetima - navode iz Odbora.

Podsjećamo, zahtjev su uputili delegati Bakir Izetbegović, Amir Fazlić, Denis Bećirović, Asim Sarajlić i Munib Jusufović iz Kluba Bošnjaka i Zlatko Miletić iz Kluba Hrvata u Domu naroda.

Takođe, Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH kojeg ne priznaje RS, upotrijebio je nedavno bonska ovlaštenja i pomenut Zakon stavio van snage.

nezavisne.com

Tagovi: