Cijela BiH čeka na Mostar: Upitni lokalni izbori i u novembru

Izbori u Bosni u Hercegovini možda neće biti održani ni u novembru već u decembru, čime smo došli u još jednu apsurdnu situaciju da kritike koje su unazad dva mjeseca brojni političari upućivali članovima CIK zbog odluke da pomjere izbore za novembar, sada i sami traže dodatna pomjeranja.

CIK BiH je u maju ove godine saopštio da će izbori umjesto u oktobru biti održani u novembru zbog nedostatka sredstava koja treba da se obezbijede sa nivoa BiH, što je izazvalo oštre kritike na račun članova te Komisije.

Ubrzo potom SNSD je podnio i apelaciju Ustavnom sudu BiH u kojoj je tražio ocjenu ustavnosti odluke CIK o odgađanju izbora. Najžešći u osudi odgađanja izbora bili su u HDZ BiH, tvrdeći kako je takva odluka nelegalna i da nema osnova da se izbori odgode.

Ovih dana su, međutim, potpuno okrenuli ploču, pa sada smatraju ne samo da je pomjeranje neophodno već da bi izbori trebali biti u decembru, a ne novembru!

Da bi izbori mogli da se održe u decembru javnosti je upoznata prije dva dana, nakon sastanka delegacija SNSD, HDZ i SDA, predvođene liderima Miloradom Dodikom, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

Delegacije su se usaglasile da će budžet institucija BiH, od kojeg izbori zavise, biti konačno usvojen do 21. jula, ali da bi se zbog izbora u Mostaru možda trebali prolongirati lokalni izbori za decembar ove godine.

– Raniji dogovor hrvatske i bošnjačke komponente o Izbornom zakonu grada Mostara precizirao je da se izbori u tom gradu održe istovremeno kada i u ostatku BiH, a sve pripremne radnje teško će biti izvodljive do 15. novembra. Stoga ostaje mogućnost da se izbori u cijeloj BiH održe u prvoj polovini decembra, uz adekvatno zakonsko uporište – izjavio je Dodik nakon sastanka.

Da li će izbori biti prolongirani za prvu polovinu decembra juče nisu mogli da kažu u CIK BiH.

Portparol CIK Maksida Pirić kratko je rekla za Srpskainfo da za sada nije razmatrana ta mogućnost, te da ne može komentarisati izjave trojice lidera.

Portparol SNSD Radovan Kovačević kaže da se na sastanku govorilo o eventualnom odgađanju izbora do prve polovine decembra zbog toga što je potrebno da dođe do Izmjena izbornog zakona koji se tiče izbora u Mostaru, ali i zbog toga što budžet BiH nije po preporuci Predsjedništva usvojen u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH po hitnom postupku, već po skraćenoj proceduri.

Kovačević ističe da CIK već sada kasni s nekim svojim obavezama, te da ako procedura oko usvajanja budžeta bude završena tek 21. jula, kako se planira, još više će kasniti s nekim svojim rokovima.

-  Bez obzira na sve to, SNSD nije za prolongiranje izbora. Da se mi pitamo, izbori bi se održali u skladu sa zakonom, u prvoj sedmici oktobra. SNSD je spreman da na ovim izborima napravi još bolji rezultat nego u 2016. godini, kada smo ostvarili apsolutnu pobjedu. Međutim, nekim drugim strankama, koje su instruisale u CIK svoje ljude, očito je u interesu da se izbori odgode ili da se uopšte ne održe, jer su svjesni kakav debakl će da dožive – smatra Kovačević.

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović kaže da nije siguran da treba doći do novog odgađanja izbora.

Podsjeća da su u protekla dva dana prvo u Predstavničkom domu PSBiH, a potom i Domu naroda PSBiH, usvojene izmjene Izbornog zakona BiH po hitnom postupku, što će omogućiti sprovođenje lokalnih izbora i u Mostaru.

– Prema tome, ako danas u Predstavničkom domu PSBiH usvojimo budžet u oba čitanja, a Dom naroda naredne sedmice, onda nema razloga za bilo kakvo odgađanje lokalnih izbora. Tačno je da CIK već kasni s nekim rokovima, ali ako budžet bude usvojen do 21. jula moći će se uklopiti u rokove – uvjeren je Mehmedović.

Poslanik PDP u Predstavničkom domu PSBiH i lider te stranke Branislav Borenović ističe da je sve moguće, pa i to da dođe do novih odgađanja izbora. Ističe da u BiH vlada anarhično stanje i da svi koji žele da se ponašaju odgovorno imaju vezane ruke.

– CIK će imati ozbiljan problem da provede izborne aktivnosti ako im budu rokovi skraćeni i ako ne dobiju finansijska sredstva na vrijeme. Neće moći da provedu sve procedure, i pitanje je kako će to u narednom period izgledati – kaže Borenović.

Dodaje da su stranke koje imaju većinu u Parlamentu BiH do sada mogle deset puta da usvoje budžet i riješe pitanje izbora u Mostaru, ali da je očito da se traži razlog kako bi se izbori odgodili.

– Budžet je trebao da bude usvojen po hitnom postupku. I mi iz opozicije smo glasali za to, svjesni činjenice da u tom postupku onda nema pravo na amandmane. Međutim, dio poslanika iz vlasti je promijenio svoje mišljenje, očigledno pod pritiskom sastanka trojice lidera SNSD, SDA i HDZ. Na kraju, budžet nije usvojen po hitnoj proceduri već po nekoj skraćenoj proceduri, što se može razvući – ističe Borenović.

Procjenjuje da je vjerovatno namjera tih koji otežu s usvajanjem budžeta da maksimalno prolongiraju vrijeme njegovog usvajanja kako bi se onemogućio CIK da u skladu sa zakonom raspiše konkurse, javne pozive, tendere i sve ostalo što je potrebno za provođenje izbornog procesa.

Tagovi: