Učenicima i nastavnicima zabranjeni mobilni telefoni

Učenici i nastavnici Osnovne škole "25. novembar" u Velikoj Kladuši neće moći koristiti mobilne telefone tokom izvođenja nastave, čime je ova škola do sada prva i jedina na području Unsko-sanskog kantona koja je uvela ovakvo pravilo.

Direktorica ove obrazovne ustanove Veldina Alibegić kaže kako je ovakva praksa određena pravilnikom o kućnom redu koji je usvojen na školskom odboru.

- Moram da kažem da smo to usvojili još prošle godine, ali do sada smo bili fleksibilni i ne tako rigorozni. Ove godine odlučili smo drugačije, pa učenici telefone mogu dati nastavniku na čuvanje ili ih isključiti i staviti u torbe. Ovaj pravilnik važi i za nastavnike, izuzev u onim slučajevima kada se uređaj može koristiti u svrhu nastavnog procesa - kaže Alibegićeva. Dodala je kako imaju podršku većine roditelja, te smatra kako su ovakvom mjerom na dobrom putu.

- Mnogi roditelji kažu da im je ovo neka vrsta pomoći, jer oni sami nisu smogli snage da zabrane ili ograniče svojoj djeci upotrebu telefona. Smatramo da će ova mjera doprinijeti da se učenici više socijaliziraju i druže međusobno, jer je njihov fokus uvijek bio na telefonima i nisu se mogli fokusirati na nastavne sadržaje. To su bili i naši ključni razlozi za ovakvu odluku - kazala je ona.

Pomenutu osnovnu školu u Velikoj Kladuši ove školske godine pohađa 538 učenika svrstanih u 26 odjeljenja, a u prve razrede uspjeli su upisati 68 đaka, što je više nego u prethodnoj godini.

nezavisne.com

Tagovi: