U Šamcu promovisan prvi broj glasnika Kluba istoričara Posavine “Naša misao”

U Centru za kulturu u Šamcu predstavljen je prvi broj glasnika “Naša misao” koji sadrži autorske tekstove u formi naučno-istraživačkog rada, kao doprinos proučavanju i popularizaciji nacionalne istorije. S obzirom na to da su osnivači i urednici glasnika profesori istorije, “Naša misao”se bavi i aktuelnim temama, poput online nastave.

Predsjednica Kluba istoričara Posavine i urednica glasnika Maja Vidović kaže da “Naša misao” ima ambiciju da naučno- istraživački rad predstavi široj publici, ali i da mladim autorima omogući da objavljuju svoje tekstove o aktuelnim društvenim temama.

Glasnik se sastoji iz više cjelina, a tema prvog broja je “Globalni tokovi i mi”. U dijelu kojeg smo nazvali “Razglednice” donosimo nekoliko putopisa, a čitaocima će sigurno biti interesantna i tema online nastave, gdje će u tekstu pod naslovom “Virtuelni nastavnik” saznati kako su nastavnici odgovorili izazovu organizovanja nastave u vrijeme epidemije virusa korona. Četvrti dio glasnika posvećen je akademiku Radetu Mihaljčiću, koji je proučavao srednji vijek”, rekla je Vidovićeva.

Urednik “Naše misli” Dimitrije Živanović ističe da je ideja pokretanja glasnika bila da podstakne mlade autore da publikuju svoje radove, osim toga, i da promoviše istoriju kao nauku.

Kroz glasnik nastojimo da promovišemo naučnu misao i njegujemo pisanu riječ, ali istovremeno, da na nekakav način edukujemo i našeg čitaoca. Osnovna ideja pokretanja glasnika jeste da okupi mlade ljude na stvaranju “Naše misli” i da pokušamo da objavimo najmanje jedan broj godišnje”, rekao je Živanović.

Prvi broj glasnika ugledao je svjetlost dana uz pomoć opštine Šamac, koja je obezbijedila sredstva za pripremu i štampu. V.d. načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti Mišo Dervenić rekao je na promociji da lokalna zajednica podržava ovakve inicijative mladih ljudi, koje doprinose razvoju kulture i prosvjete.

Klub istoričara Posavine priprema drugi broj glasnika, a svi koji se bave naučno- istraživačkim radom mogu da se jave na konkurs i na e-mail nasamisao@gmail.com dostave tekstove o ćirilici, temi po sopstvenom izboru ili putopise s putovanja po Republici Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

M. L.

Tagovi: