U Šamcu dva nova slučaja zaraze virusom korona, testiraju se kontakti

U Šamcu su na novi virus korona pozitivne još dvije osobe, a danas je počelo testiranje njihovih kontakata, što uključuje i medicinsko osoblje službe Porodične medicine u Domu zdravlja.

Štab za vanredne situacije opštine Šamac danas je donio nekoliko preporuka i mjera, koje bi trebalo da ublaže posljedice novonastale epidemiološke situacije.

Epidemiolog Blagoje Simić kaže da se epidemiološka situacija usložnjava, ali da je za sada pod kontrolom.

"Od pet testiranih uzoraka u Institutu za javno zdravstvo, dva su pozitivna. Riječ je o dva odvojena slučaja, što znači i mogući razvoj klastera sa različitih izvora i različitih područja. Budući da postoji određena veza sa radnicima Doma zdravlja i njih smo danas testirali i izolovali, a od rezultata tog testiranja zavise aktivnosti koje ćemo dalje preduzimati", rekao je Simić.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević kaže da epidemiološka situacija jeste nešto složenija nego do sada, ali da nije alarmantna i da sve mjere prevencije i zaštite koje su primjenjivane ostaju na snazi i dalje, te da građani moraju biti savjesni po tom pitanju.

"Štab za vanredne situacije donio je zaključak da se preventivno obudstavi rad dječijeg obdaništa u Šamcu i Obudovcu, naglašavam- preventivno, imajući u vidu da tamo trenutno boravi malo djece, odnosno, predložili smo da godišnji odmor u toj ustanovi počne nešto ranije nego inače", rekao je Milićević, napominjući da je u ovom trenutku najvažnije spriječiti ulazak virusa u predškolske i zdravstvene ustanove.

Komunalna policija i zdravstveno-sanitarni inspektori nastaviće redovne kontrole nošenja zaštitnih maski u javnim ustanovama i drugim zatvorenim prostorima, kao i poštovanje fizičke distance. Takođe, biće kontrolisano i radno vrijeme ugostiteljskih objekata, a sankcionisani oni koji budu radili i posle 23 časa. Štab za vanredne situacije odlučio je i da se do daljnjeg zabrani javno okupljanje.

"Imali smo dosta zahtjeva za održavanje raznih proslava, svadbi, rođendana i slično i ti zahtjevi su odbijeni, ali ja još jednom ponavljam - nikakvog većeg okupljanja ili proslave na području opštine Šamac neće biti do daljnjeg", rekao je načelnik Milićević.

Od početka epidemije u Šamcu je od 177 testiranih, na virus korona pozitivno 17 osoba.

M. L.

Tagovi: