U petak počinje Drugi međunarodni salon stripa „Deveta dimenzija“

Banjaluka će od 4. do 6. oktobra biti domaćin Drugog međunarodnog salona stripa „Deveta dimenzija“.

Drugo izdanje Salona posjetiocima Kamene kuće na Kastelu ponudiće brojne sadržaje.

Planirana je postavka desetak retrospektivnih izložbi, sa više od 600 stranica stripa, kao i promocije brojnih strip izdanja.

Ono što posebno izdvajamo su strip radionice i strip škola koje ćemo održavati tokom cijelog Salona. Namjera je da okupimo sve više polaznika, od 7 do 77 godina. Radionice i materijal su besplatni.  

Značaj jedne ovakve manifestacije za Banjaluku, ali i Republiku Srpsku, ogleda se i u vrhunskim autorima koji će biti gosti Salona. Ono na šta smo posebno ponosni je da u Banjaluku, između ostalih, stiže i crtač stripa „Dilan Dog“ Fabio Ćeloni.

Salon će početi u petak od 17 časova, za kada je planiran dolazak gostiju i Strip berza. Svečano otvaranje je planirano za 20 časova.

Sadržaji Salona u subotu počinju već od 11 časova, a posjetioce tokom cijelog dana očekuje Strip berza i Strip radionice.

Tokom drugog dana Salona posjetioci će se upoznati sa radovima poznatih autora, a planirane su i brojne promocije strip izdanja.

 I u nedjelju će Salon biti otvoren od 11 časova, a planirane su cjelodnevne radionice sa najmlađim posjetiocima, kao i Berza stripa.  Manifestacija će biti zatvorena u 17 časova.

GOSTI SALONA:

Fabio Ćeloni (Fabio Celoni, Italija) rođen  je 23. septembra 1971. godine u Milanu. Od 1984. do 1988. pohađao je „Scuola del Fumetto“u Milanu. Sarađuje sa nekim reklamnim agencijama, zatim prelazi na strip, praveći svoja prva iskustva na stranicama časopisa "Mostri“. Godine 1990. ostvaruje prvi kontakti sa Diznijem, a godinu dana kasnije ta saradnja dovodi do objavljivanja priče o Mikiju Mausu. 

Ćeloni radi i za druge Diznijve publikacije: "Pk", "Paperino", "Paperfantasy“, „Paperinik“. 2000. godine, započinje saradnju sa izdavačkom kućčom Boneli, koja ga je angažovala kao crtača popularnog strip serijala  Dilan Dog-a, a 2005. godine postao je cover-crtač naslovnih stranica za serijal Bred Baron, mini seriju za koju je napravio i nekoliko stranica osamnaestog broja.

Marika Daloko (Marika Dalloco, Italija) je fotograf, frilenser. Kao profesionalac, radila je kao službeni fotograf za mnoge događaje godinama. Počela je da fotografiše 2005. godine. Nije „rođeni“ fotograf pa je morala da stiče mnogo iskustva. Ono što je naučila je rezultat godina rada kao asistentkinja fotografa, kilometri i kilometri sa kamerom u jednoj ruci i teška torba na leđima, pomaganje drugim fotografima sa svjetlima i opremom. 2015. godine napravila je seriju fotografija sa 11 italijanskih strip autora koju je predstavila foto knjigom „Life in sketch“ i pratećom izložbom.

Aleksa Gajić (Beograd, Srbija) rođen je 1974. u Beogradu. Diplomirao je sa strip albumom „Technotise“ na Fakultetu primjenjenih umjetnosti, u klasi profesora Rastka Ćirića.

Godine 1996. otpočeo je saradnju sa „Politikinim Zabavnikom“, a 2000. sa francuskom izdavačkom kućom „Soleil“, za koju je objavio šest kolor albuma, publikovanih u osam zemalja. U Srbiji je objavio serijal „Bič Božiji“, „Technotise“, kao i albume kratkih stripova „U šrafovima“,„Skrep buk“. Ilustrovao je više knjiga za razne izdavače, a radio je i ilustacije za veliki broj magazina. Bavi se animacijom, a autor je više reklamnih i muzičkih spotova. Takođe, autor je prvog srpskog dugometražnog animiranog filma „Edit i ja“ iz 2009. godine. Dobitnik je grand prija na desetom međunarodnom salonu stripa u Beogradu. Aleksa od samog početka sarađuje sa „Devetom dimenzijom“ gdje je objavio nekoliko stripova u strip magazinu „PARABLLUM“, nacrtao naslovnu stranu strip albuma „Sarajevski atentat“ i nacrtao motiv za poštansku markicu na temu stripa.

Nenad Cvitičanin, (Inđija, Srbija) rođen je 1979. godine u Karlovcu. Stripove je aktivno počeo crtati marta 2015. godine. Od tada je crtanje njegov primarni posao, ima više od 1.000 završenih tabli do sada. Uglavnom crta za američke (nezavisne) izdavače. Od domaćih projekata trenutno sarađuje sa piscem Pavlom Zelićem na albumu „Doživotni rat” i sa Dejanom Stojiljkovićem na drugom albumu („Duge noći i crne zastave“), oba za strip izdavača „System Comics“. Učesnik je nekoliko grupnih izložbi.

Igor Marković, (Beograd, Srbija) glavna je karika izdavačke kuće „System Comics“ iz Beograda koja je osnovana 2001. godine. Osnovna ideja je bila da se objavljuju stripovi domaćih autora kao i da se objavljuju stripovi naših poznatih autora koji su izašli van naše zemlje i koji nisu bili dostupni čitaocima na našem jeziku. Prvi projekat bilo je izdanje “Tehnotajz” Alekse Gajića. Uslijedila su zatim izdanja Željka Paheka (Badi Kukavica), Bojana Kovačevića (Aaron), Bojana Redžića (Mrak), Zorana Janjetova (Bernard Panasonik), kao i prevedeni strip albumi Alekse Gajića (Bič Božji) i Zorana Janjetova (Inkali i Tehno Očevi). Pored domaćih imena u izdavačkom programu nalaze se i poznata djela stranih autora. Poslednjih godina aktuelan je strip serijal „Linije fronta“ (kraći stripovi na temu Prvog svjetskog rata).

Zoran Stefanović, (Beograd, Srbija) rođen je u Loznici, 21. novembra 1969. godine. Zoran je srpski pisac, izdavač i međunarodni kulturni aktivista. Debitovao u pozorištu i filmu 1987. Diplomirao je dramaturgiju i scenario 1994. na Fakultetu dramskih umjetnosti (Univerzitet ujmetnosti u Beogradu). Živi u Beogradu. Veliki dio njegovog umjetničkog opusa spada u fantastiku - u pozorištu („Slovenski Orfej“, „Skaska o kosmičkom jajetu“), stripovima („Treći argument“, na osnovu priča Milorada Pavića, „Pod vučjim žigom“), prozi (roman „Verigaši“) i na filmu i televiziji („Uske staze“). Drugi dio opusa je dokumentarne prirode, poput TV-serijala „Janusovo lice istorije“ ili filmova „Životi Koste Hakmana“ i „Muzika tišine“. Njegove pozorišne drame, proza i grafički romani su prevedeni na makedonski, rumunski, slovenački, engleski, francuski i poljski. Bio je glavni osnivač nekoliko međunarodnih kulturnih mreža i izdavačkih projekata: Projekat Rastko (mreža digitalnih biblioteka), „Distribuirani korektori Evropa“ (međunarodna digitalizacija kulturne baštine), Projekat Gutenberg Evropa (Beta verzija, javne digitalne biblioteke), i sličnih zajednica i poduhvata u oblasti izdavaštva, digitalizacije, leksikografije i pop-kulture. Ne ograničavajući se na Internet, bio je aktivan u brojnim kulturnim, naučnim i izdavačkim projektima u Evroaziji od 1993, posebno u zemljama bivše Jugoslavije, Rumunije, Bugarske, Grčke, Ukrajine, Rusije, Poljske, uključujući i poduhvate očuvanja manjinskih i plemenskih kultura Evroazije ili inicijativu za „Balkansku kulturnu mrežu“ (zajedno sa grčkim kulturnim aktivistom i muzičkim producentom Nikosom Valkanosom i drugim kolegama). Njegovi društveni stavovi uključuju i snažno zastupanje filozofije „otvorenih izvora“ i slobodnog znanja, kao „civilizacijskih temelja svakog ljudskog društva“. Aktivno podržava nekoliko regionalnih Vikipedija, naročito u Istočnoj Evropi, još od njihovog osnivanja. Kao pisac, dramaturg i scenarista, bio je nacionalno i međunarodno nagrađivan i nominovan petnaestak puta, uključujući i nominacije za nagrade “Prix Europa” u Berlinu i “Prix Italia” u Rimu. Za svoj kulturno-izdavački rad je nacionalno i međunarodno priznat dvadesetak puta, uključujući i nominaciju za „United Nations World Summit Award“, tri puta godišnju nagradu Društva za informatiku Srbije i deset YU Web Top 50 priznanja (SR Web Top 50).

Darko Kreč, (Zagreb, Hrvatska) rođen je 1958. godine u Varaždinu. Diplomirao je na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu, ali profesionalno se bavi animiranim filmom, stripom i ilustracijom. Radio je u „Zagreb filmu“ od 1984. godine u svojstvu animatora i redatelja animiranih filmova, a 1988. godine realizovao je prvi autorski animirani film „Duet“ (nagrađen na 35. „Festivalu jugoslavenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma“ u Beogradu). Zanat je brusio na brojnim koprodukcijskim serijama u svojstvu glavnog animatora – „Mali leteći medvjedići“, „Anima animal“, „Medvjed Bojan“ i mnogi drugi. 1996. godine realizovao je animirani film „Posljednji valcer u starom mlinu“ prema scenariju oskarovca Dušana Vukotića (prikazan na „Animafestu“ 1996.). S Davorom  Međurećanom 2000. godine realizvao je film „Nivo 9“, a najuspješniji mu je film „Kućica u krošnji“ iz 2005. godine, koji je prikazan na pedesetak festivala u zemlji i svijetu. Predaje klasičnu animaciju na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na Odsjeku za animirani film i nove medije u svojstvu izvanrednog profesora, od osnivanja odsjeka 1999. godine. Kao gostujući profesor predaje Klasičnu animaciju i na Akademiji umjetnosti, Univerzitet u Banja Luci. Bio je umjetnički savjetnik za animirani film pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske od 2005. do 2008. i član Vijeća Svjetskog festivala animiranog film – Animafesta od 2006. – 2015. godine i predsjednik Vijeća od 2010. – 2015. Stripove i ilustracije kontinuirano objavljuje od 1997. godine, radeći na serijama „Boduljko i Žbunika“ – strip (kontinuirano izlazi od 1997. godine i jedan je od najdužih strip serijala u regiji, scenario Jadranka Čunčić – Bandov), „Kiki i ostali“ (strip izlazi kontinuirano od 2005. godine, scenario Sanja Pilić), „Kvark i Kruno“ (scenario Darko Macan). Ostali stripovi: „Karlek“, „Kloksići“, „Mačak Pipo“, „Vesela noć u maksimirskom zvjerinjaku“ (scenario: Željko Mišak i Vilim Viher). Trenutno radi na strip albumu „Sonky i Cinco“ za koji je scenario napisao Milko Peko. Ilustrovao je mnoge knjige autora i autorica (Sanja Polak, Sanja Pilić, Ratko Bjelčića), udžbenike i jednu slikovnicu. Radio je ilustracije za časopise „Modra Lasta“, „Zvrk“, „Kloks“, a stalni je ilustrator u časopisu „Prvi izbor“. Stripove je objavljivao u časopisima „Mladina“, „Maslačak“, „Zvrk“, „Strip revija“, „24 sata“, „Prvi izbor“ i dr.

Lazo Sredanović, (Tivat, Crna Gora) rođen je 19. 09. 1939. godine u Nikšiću. Školu za primjenjene umjetnosti završio 1960. godine u Herceg Novom. U Beogradu 1965. diplomirao na Akademiji za primjenjenu umetnost, grafički odsjek u klasi profesora Mihaila Petrova. Od rane mladosti pokazuje interesovanje za strip, karikaturu i ilustraciju. Prvi strip objavio u svojoj četrnaestoj godini u dječijem listu "Pioniri". Tokom studija radio ilustracije i karikature za "Ferijalac", list Ferijalnog saveza Jugoslavije. Tu je redovno objavljivao kaiševe stripa prema scenariju Petra Marša. Ilustrovao veći broj slikovnica za djecu. Strip "Dikan" crtao isključivo za „Politikin zabavnik“. Danas se bavi grafičkim dizajnom i ilustrovanjem udžbenika, časopisa i slikovnica za djecu. Izlagao je na mnogim salonima karikature u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada i diploma. Radi na relaciji  Beograd i Krašići kod Tivta.

Milan Mladić, (Istočna Ilidža, Republika Srpska) rođen je u Sarajevu, BiH, 13. marta 1974. godine. Od malih nogu se bavi stripom, ilustracijom i slikarstvom. Član je Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija” kao i Udruženja stripskih umetnika Srbije (USUS). Član je redakcije strip časopisa “Parabellum”. Radi dizajn i pripremu za štampu izdanja „Devete dimenzije“. Objavljivao je stripove u časopisima: Parabellum, fanzin Kunova Prnjavor, Strip kreator Veles Makedonija, Nove iskre Sarajevo. Niz godina učestvuje na izložbama: Balkanska smotra mladih strip autora, International Comics Festival- Salon stripa Beograd, izložbe Udruženja stripskih umjetnika Srbije, Izložba stripa Republike Srpske, Internacionalni salon stripa „Veles“, itd. Radi ilustracije za knjige, kao i ilustracije za izdanja za djecu. Živi i radi u Istočnom Sarajevu, Republika Srpska, BiH.

Zdravko Knežević, (Prljavor, Republika Srpska) rođen je u Prnjavoru 17. aprila  1968. godine. Srednju, građevinsku tehničku školu, završio je u Derventi sredinom osamdesesetih godina prošlog vijeka i u to vrijeme nacrtao je  više stotina tabli stripa, kjoje nije objavljivao. Sa Tomislavom Vračevićem pokrenuo je čak i jedan strip serijal „Tom i Zak“, koji takođe nije objavljen, ali je umnožavan i dijeljen među prijateljima. U to vrijeme crtao je karikature i ilustracije koje su objavljivane u sarajavskom sedmičnom magazinu „Ven“ i drugim omladinskim časopisima. Krajem osamdesetih godina piše vestern priče za „Poni Vest“ iz Gornjeg Milanovca koje su objavljivane kao dodatak pod pseudonimom Trevor Horn. Poslije toga veza sa stripom bila mu je isključivo kolekcionarstvo sve do pojave „Devete Dimenzije“ i „Parabelluma“. Njihovom pojavom vraća se stripu kroz crtanje kraćih priča, osnivanje strip škole u Prnjavoru, Derventi i Srpcu kroz koje prolazi veliki broj djece i iz čijih radova  zajedno sa Nikolom Kneževićem pokreće strip fanzin „Kunova“.

Srđan Salat, (Istočna Ilidža, Republika Srpska) rođen je u Sarajevu 1988. godine. Završio je Likovnu akademiju u Trebinju, smjer grafički dizajn u klasi Vladimira Kosića. Bavi se grafičkim dizajnom, ilustracijom, crtežom, slikanjem. Značajniji poslovi: grafička obrada i dizajn knjiga, monografija i časopisa za izdavačku kuću „Svetigora“. Uradio više grafičkih rešenja, logotipa, plakata, ilustracija i murala. Član Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Sprske “Deveta dimenzija”.  Dobitnik druge nagrade na konferenciji dizajnera sajta “Behance” 2017. godine u Banjaluci. Da dodamo još Bradonja je zaljubljenik u bicikle,  restauraciju bicikala i još dosta toga za šta nema puno vremena. Sajtovi i profili gdje se mogu vidjeti radovi Srđan Salat: behance, artstation, deviantart, instagram, facebook, pinterest.

Predrag Ikonić, (Pale, Republika Srpska) rođen je 22. maja 1974. u Sarajevu. Prvi strip objavio je kao srednjoškolac u strip fanzinu „Madcap“. Djelovao je u okviru stripske grupe „New art“, koja je izdala i jedan broj istoimenog fanzina. Danas živi i radi na Palama, Istočno Sarajevo. Objavljivao je kratke stripove, ilustracije i karikature u časopisima „Bumerang“, „Eon“, „Sekstaza“, „Buka“, „Presing“, „Strip Presing“, „Re“, „Žvrljoskop“, „Mladi ekonomist“, „Mašinac“, „Filozof“, „Pravnik“, „Bilten mašinijade“, „Nosorog“, „Parabelum“. Autor je stripa „Žorž Strašni“ koji je izlazio u elektronskoj formi. Izlagao je na mnogim grupnim izložbama. Po scenariju Dejana Stojiljkovića, radio je strip „Ekstra Gedža – tatko na superheroji“. Sa scenaristom Vladimirom Tadićem radio je strip „Iz revolta“ koji izlazi u elektronskoj formi. Uredio je i zajedno sa 20ak autora nacrtao strip album „Sarajevski atentat/Srbi u Prvom svjetskom ratu“, a zajedno sa Milanom Mladićem realizovao je strip album „Stripovjetke“ koji se sastoji od stripova nastalih po pripovjetkama Petra Kočića. Aktivan je član Udruženja strip autora Republike Srpske i urednik matičnog časopisa „Parabelum“ (do sada izašlo 8 brojeva).

Srđan Vranješ, (Banjaluka, Republika Srpska) mladi je strip autor iz Republike Srpske. Godinama je radio samostalno, ne objavljujući svoje radove, a onda se prošle godine na 1. Međunarodnom salonu stripa „Deveta dimenzija“ u Banjaluci pojavio sa više od 200 urađenih stranica svog stripa „Lost hope“. ”Deveta dimenzija“ je odmah reagovala i odštampala prvu epizodu ove mange, prve na našim prostorima. Druga epizoda istog obima biće odštampana i promovisana na ovogodišnjm salonu.

Borislav Maljnović, (Doboj, Republika Srpska) rođen je 06. 12. 1983. godine u Doboju. Po zanimanju je profesor engleskog jezika i književnosti. Studirao i diplomirao na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu – Pale, Odsjek za engleski jezik i književnost. Trenutno živi i radi u Doboju. Ilustracijom se bavi od kada zna za sebe. Učestvovao na grupnoj izložbi mladih ilustratora pod pokroviteljstvom Omladinske organizacije „Proni“ u Doboju 2001. godine. Prilika da po prvi put uradi nešto konkretno i na polju stripa pojavljuje se 2011. godine sa pojavom strip magazina „Parabellum“ u kojem redovno objavljuje svoje stripove. Moto Borislava Maljenovića je „uvijek može bolje“.

Jovan Bratić, (Nevesinje, Republika Srpska) rođen je 19. januara 1974. u selu Podgrađu kod Nevesinja, u Hercegovini. Živi u Nevesinju, oženjen je i ima troje djece. Podoficir je OS BiH, a bavi se stripom, slikarstvom i poezijom. Školovao se u Nevesinju, ali je svaki slobodan trenutak provodio na selu kod roditelja gdje je, uz svjetlost petrolejke, učio da crta po uzoru na crtače Bonelijevih sveski. Tvorac je vestern junaka Bila Makfersona koji se pojavljivao u serijalima u časopisu „Planinče“. Nakon ovoga napravio je pauzu u radu, ali se stripu vratio 2008. godine kada je objavio strip album „Nevesinjska puška“, kao i nastavak „Bitka na Vučjem dolu“. Godine 2010. objavljuje album „Vožd Karađorđe“. Nakon toga je objavio strip album po pjesmama o Marku Kraljeviću, a najnovije njegovo izdanje je strip album „Ponori zla“. .Redovno objavljuje u časopisu „Parabelum“.

Goran Lojpur, (Nevesinje, Republika Srpska) rođen je 1. avgusta 1966. u Mostaru, a trenutno živi u Nevesinju. Kao i većina strip crtača, od malih nogu je počeo da čita stripove, a kasnije i da ih crta. Osvojio je drugu nagradu na konkursu za strip sarajevske televizijske emisije „Dobre vibracije“ 1985. godine. Na strip konkursu, koji je 1986. raspisao časopis „Mladost“ iz Niša, osvojio je prvu nagradu. Objavljivao je ilustracije u velikom broju časopisa sve do početka rata, a onda je napravio veliku crtačku pauzu. Pojavom strip magazina „Parabelum“ 2011. godine, ponovo se vraća na strip scenu Republike Srpske.

Aleksandar Petrić, (Bratunac, Republika Srpska) jedan je od najvećih strip obožavalaca i poznavalaca stripa na našim prostorima. Povremeno se uključuje i u kreativni rad kao koscenarista na stripovima koje crta Predrag Ikonić.

IZLOŽBE

1.      Fabio Ćeloni,  izložba strip tabli nastalih za izdavačke kuće Boneli i Panini

2.      Marika Daloko, „Life in sketch“- izložba fotografija koja predstavlja rad 11 italijanskih strip crtača, njihov život u stripu, oko stripa i za strip.

3.      „David i ja“ – izložba strip kaiševa stripa David Štrpac, doajena stripa u Republici Srpskoj, pokojnog Mira Mlađenovića

4.      Aleksa Gajić – izložba strip tabli

5.      „Čudnovati stripovi Alekse Gajića“ – izložba stripova nastalih na raznoraznim površinama i matćrijalima

6.      „Duge noći i crne zastave“ – izložba strip tabli iz drugog albuma ovog serijala nastalih po djelu pisca Dejana Stojiljkovića, autor crteža Nenad Cvitičanin

7.      „Linije fronta“ – izložba stripova natemu Prvog svjetskog rata

8.      "Dikan i Stari Sloveni" - 50 godina stripa „Dikan“ crnogorskog autora Lazara Sredanovića

9.      „Treći argument“- izložba tabli iz strip albuma koji je nastao po djelima književnika Milorada Pavića, autora Zorana Stefanovića i Zorana Tucića

10.    „Lost hope“ – izloba strip tabli prve mange u Republici Srpskoj banjalučkog autora Srđana Vranješa

11.    Izložba strip tabli Škole stripa „Kunova“ Zdravka Kneževića

 

PROMOCIJE:

-        Promocija novih strip izdanja „Devete dimenzije“:

-        Strip magazin „PARABLLUM“ broj 9

-        Strip album „DAVID I JA“ Mira Mlađenovića

-        „Lost hope“ knjiga druga, autora Srđana Vranješa

-        Strip fanzin „KUNOVA“ broj 7

-        Promocija strip izdanja izdavača “System Comics” Beograd

-        „Duge noći i crne zastave“ autora Dejana Stojiljkovića, Nenada Cvitičanina i Alekse Gajića

-        „Linije fronta“- strip serijal sa stripovima iz Prvog svjetskog rata

-        Promocija italijanskih strip izdanja autora Fabija Ćelonija

-        Promocija foto knjige „Life in sketch“ italijanske autorke Marike Daloko

-        Promocija strip albuma Darka Kreča

-        Promocija strip albuma „Dikan i stari Sloveni“ – knjiga druga

-        Promocija strip albuma „Treći argument“

-        Promocija Škole stripa „Kunova“

STRIP BERZA

Tokom trajanja salona na prodajnim štandovima strip izdavača „Deveta dimenzija“ i “System Comics” zainteresovani posjetioci moći će kupiti najnovija, kao i ona starija strip izdanja svih izdavača stripova iz okruženja.

Tagovi: