U Leskovcu rođena beba džin, teža od 5 kilograma: Zašto se sve češće rađaju krupna djeca?

U porodilištu Opšte bolnice Leskovac rodio se dječak težak 5.200 grama. Majci Aniti Stanković ovo je treći sin, a beba koju su svi od mila nazvali "mali delija" pobrao je simpatije zaposlenih u porodilištu.

Broj djece u Srbiji koja na rođenju imaju više od 3.500 grama značajno raste. Nismo mogli da se ne zapitamo šta sve utiče na rađanje sve krupnijih beba?

Pedijatar i hematolog Dragana Jevtić za Telegraf.rs iznijela je razloge koji mogu da budu uzrok da se rodi beba koja je teža od neke prosječne težine.

- Sve zavisi od toga koliko je trajala trudnoća, da li je to posle one 40. gestacijske nedjelje ili ne. Drugo, koje je dijete po redu, obično su druga i treća djeca krupnija. Može da bude i genetika i da li je neko u porodici imao sklonost ka rađanju tako krupne djece. To vam je jedne strana, ona manje bezazlena, genetska i nije pretjerano značajna za posle, mada su ta djeca u principu kasnije malo tromija i s obrzirom na to da imaju veću tjelesnu težinu, ne mogu sve što mogu žgoljavci - ističe pedijatar.

- Oni nakon toga mogu da izgube na tjelesnoj masi više nego djeca koja se rađaju sa prosječnom težinom - dodaje Dragana Jevtić i ističe da postoji i drugi razlog rađanja velikih beba.

- Imate slučajeve da se mama u trudnoći ponašala nesuvislo, da se prejedala i da je imala neuravnoteženu ishranu. Postoje i neke blaže anemije koje mogu da uzrokuju da se rodi krupan plod. Kada tijelo kvantitetom pokušava da nadoknadi kvalitet i treći razlog, na koji pedijatri prvo posumnjaju, je tranzitorni ili stalni dijabetes majke - navodi pedijatar - hematolog Dragana Jevtić.

Kako veća težina može da utiče na dalji razvoj djeteta?

- Moguće je da će u narednom trimestru dobijati manje na kilaži od svojih vršnjaka koji su rođeni s prosječnom težinom, sve zavisi koji je uzrok u pitanju. Mogu da nastave da dobijaju po trendu, u prvom mesecu 1 kg, pa 750 g drugi trimestar itd. Ako to veliko dijete nastavi da se goji po ubrzanom tempu onda ono teže prohodava jer je teško, tromije, nespretnije. Takvoj djeci može da se desi da padnu bezazleno i da posle ne pokušavaju da hodaju duže vrijeme nego djeca koja su vitkija, spretnija i agilnija - objašnjava pedijatar.

Kada pričamo o težini beba na porođaju ne postoje nikakvi standardi. I bebe sa težinama ispod 3 kg mogu da budu savršeno zdrava djeca.

- Oko 3.500 grama se smatra nekom normalnom porođajnom težinom, ali to je stvarno u ovo vrijeme diskutabilna priča. Imate sitnih majki koje rađaju apsolutno zdravu djecu sa 2.700 grama i to nije nenormalno. Kod nas je uvriježena normala da je prosječna porođajna težina bebe između 3.2 i 3.5 kg.

- Savjet je da se i djetetu i majci provjere hormoni i ako smo sigurni da šećer nije mali ili previše visok možemo majci dati savjete za ishranu, da uobročava dijete i da se ishrana ne obavlja na svaki poziv bebe - zaključuje naša sagovornica.

Telegraf.rs