U Hrvatskoj trenutno boravi 900.000 turista, najviše Nijemaca i Slovenaca

​U Hrvatsku je u dosadašnjem dijelu jula došlo 1.7 miliona turista, koji su ostvarili 10.8 miliona noćenja, što je jednak rezultat kao u isto vrijeme prošle godine, a trenutno u zemlji boravi gotovo 900 hiljada turista, podaci su Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Iz HTZ-a iznose i nove (preliminarne) podatke iz sistema eVisitor po kojima je u dosadašnjem dijelu ove godine, do sredine jula, u Hrvatskoj bilo 8.5 miliona turista i 38.2 miliona noćenja, što su porasti od 12 i 6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

- Zadovoljni smo rezultatima iz dosadašnjeg dijela godine i jula. Nalazimo se u samoj špici sezone, kada u zemlji trenutno boravi gotovo 900 hiljada turista. Uskoro očekujemo kako će ta brojka premašivati milion turista na dnevnoj bazi koji će boraviti u hrvatskim destinacijama - komentar je direktora HTZ-a Kristjana Staničića, prenosi Index.

Kaže i da je trenutno najviše turista u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji i na Kvarneru, dok ih je među destinacijama najviše na Viru, u Rovinju, Umagu, Poreču, Medulinu i Dubrovniku. Među turistima najviše je Nijemaca, Slovenaca i domaćih, a zatim Austrijanaca, Čeha i Poljaka.

banjaluka.net

Tagovi: