U Gradišci traje „Atelje na otvorenom dr Borislav Šokčević“

Trinaest akademskih slikara okupilo se u okviru kolonije „Atelje na otvorenom dr Borislav Šokčević“ na savskom keju ispred Zavičajnog muzeja Gradiška.  Dvodnevnim slikanjem umjetnici odaju počast velikom humanisti, ljubitelju umjetnosti i zdravog života doktoru Borislavu Šokčeviću koji se osim medicine i drugih plemenitih aktivnosti bavio i likovnom umjetnošću.

Grafike doktora Šokčevića krase brojne ustanove u našem gradu i šire, a upravo je u galeriji Zavičajnog muzeja Gradiška i organizovao izložbu grafika posvećenih motivima  starog grada na Savi.

Kustos umjetnosti u Zavičajnom muzeju Gradiška Aleksandar Obrenović  i sam  je učesnik kolonije.

- Umjetnici stvaraju i uživaju u prelijepom ambijentu pored rijeke Save. Oni su dužni na naslikaju po jednu sliku, možda neko i dvije, koje će biti  pokazane javnosti na izložbi 15. juna ove godine i koja će biti prodajnog karaktera - rekao je Obrenović.

Na ovogodišnjoj koloniji učestvuju slikari, od doajena poput Mile Sredojevića do studenata kao što je Đorđe Kasagić. Đorđe upravo završava drugu godinu Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, a na platnu počinje prelijep pejzaž sa rijekom Savom u prvom planu.

- Dolazim ovdje već zadnje dvije godine, zbog lijepog ambijenta, atmosfere i značaja kolonije. Rijeka Sava me snažno inspirisala, ustvari pogled odavde ispred starog dijela grada na rijeku - riječi su mladog umjetnika.

Gotovo identičan motiv - Sava i most - inspirisali su i Ljubu Markovića.

- Sava se nameće sama po sebi. Radim po direktnom posmatranju i volim se suočiti sa motivom. To me inspiriše - rekao je Marković.

„Atelje na otvorenom doktor Borislav Šokčević“ traje još danas i veoma je zanimljiv posmatračima, koji slobodno vrijeme provode na savskom keju, inače najljepšem dijelu grada Gradiška. 

Ovo je drugi značajan događaj posvećen doktoru Borislavu Šokčeviću, koji je bio vrstan ljekar-internita, humanista, poštovalac i aktivista sokolskog pokreta ,rada „Prosvjete“, „Vukove Danice“ i drugih patriotskih organizacija. Krajem maja Šokčeviću u čast bila je posvećena „Biciklijada dr Borislav Šokčević“, čime se ovaj grad zahvaljuje  svome sugrađaninu, iza koga je ostao dubok i neizbrisiv trag na mnogim životnim poljima.

B. Grgić

Tagovi: