Tužilaštvo traži novo suđenje za bacanje Davidovih bokserica, odbrana potvrdu oslobađajuće presude

Okružno tužilaštvo traži da se ukine presuda kojom su kriminalistički tehničari MUP-a Republike Srpske Mikica Marjanac i Zoran Bošnjak oslobođeni optužbi za uništavanje dokaza u predmetu "David Dragičević", dok odbrana smatra da je prvostepena presuda zakonita i da je treba potvrditi.

Marjanac i Bošnjak u prvostepenom postupku u Osnovnom sudu u Banjoj Luci oslobođeni su krivice da su počinili krivično djelo uništavanja i skrivanja dokaza. Presudu je 27. januara izrekla sudija tog suda Radmila Medaković koja, obrazlažući prvostepenu presudu, tada rekla da Tužilaštvo nije uspjelo da dokaže činjenice iz optužnice, da nije dokazano postojanje namjere optuženih.

Okružni tužilac Dalibor Vrećo u drugostepenom postupku je od banjalučkog Okružnog suda zatražio ukidanje presude i da se postupak vrati na novo suđenje.

Branilac Marjanca advokat Aleksandar Jokić smatra da zahtjev tužilaštva nije osnovan.

- Tužilaštvo nije dokazalo krivicu optuženih te prvostepenu presudu treba potvrditi. Ona je pravilna i zakonita - rekao je Jokić. 

Prema optužnici Marjanac i Bošnjak su u namjeri da spriječe ili otežaju dokazivanje, uništili predmet koji može poslužiti kao dokaz, odnosno terete ih da su bacili u otpad Dragičevićeve bokserice koje su nakon obdukcije tijela prebačene u depozit Policijske uprave Banja Luka.

Ovaj predmet je prvi i poslednji put evidentiran u obdukcionoj sali i nikada nije vještačen, nema ga u službenoj zabilješci iz policijskog KTC centra niti njihovoj fotodokumentaciji.

Dragičević je nestao u noći 17. na 18. mart 2018. godine, a njegovo tijelo je pronađeno 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrđave “Kastel” u Banjoj Luci. Predmet ubistva Davida Dragičevića je od Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci preuzelo Tužilaštvo BiH.

Ovaj proces izazivao je veliku pažnju javnosti, a pred svako ročište ispred suda su se okupljali članovi neformalne grupe “Pravda za Davida”. 

Suđenje Marjancu i Bošnjaku je počelo u aprilu 2021. godine i to dvije godine nakon što se su izjasnili o krivici.

mojabanjaluka.info