Trg Čubrilovića najljepši dio grada Gradiška

Gradiška je dobila Trg Čubrilovića, posvećen najznačajnijoj  porodici ovoga grada, koja je dala učitelje ljekare, akademike, borce za nacionalnu slobodu, učesnike Sarajevskog atentata.

Veoma nadahnuto o otvaranju trga Čubrilovića, u čijem centralnom dijelu je spomenik Veljku Čubriloviću, govorila je Vera Vujčić, njegova unuka.

Vujčićeva je istakla da je o Veljku mnogo čula od bake Jovanke, te da je ovo veliki dan za porodicu Čubrilović.

„U njihovoj kući sam odrasla. Baka Jovanka je o Veljku uvijek pričala sa najvećom nježnošću. Živjeli su šest godina u braku punom ljubavi. Imali su iste poglede na slobodu i pretpostavili su svoj mirni porodični život revolucionarnoj aktivnosti. Aneksija BiH od strane Austrougarske pomjerila ih je u korijenu. Veljko je izgubio život, a baka je nastavila da njeguje uspomene na njega. Podigla je ćerku i nikad se više nije udala“, ispričala je Vera Vujčić.

Nedjeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, takođe je oduševljen inicijativama koje gradska uprava i Zavičajni muzej sprovode u djelo.

„Ovaj spomenik Veljku Čubrilović neka služi kao ideja vodilja svim našim ljudima. Srpski narod je cijeli 20. vijek potrošio u borbi za svoja prava. S početka 20. vijeka Veljkina generacija je njegovala taj duh. Porodica Čubrilović je svojim obrazovanjem, porukama i ostavštinama jedan pozitivan primjer koga sigurno mogu baštiniti naredne generacije“, rekao je Čubrilović.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić ističe da je djelimično vraćen dug grada prema njegovim velikanima.

„Zahvaljujući naprednim porodicama, kakva je bila porodica Čubrilović, Gradiška je između dva svjetska rata nosila naziv 'Mali Beograd'. Prvenstveno po obrazovanim i časnim ljudima, kakvi su bili Čubrilovići“, rekao je Adžić.

Zanimljivo je da je na mjestu Trga Čubrilovića bila porodična kuća ove istorijski značajne porodice. Veljko je bio narodni učitelj, i zajedno sa braćom Vasom i Brankom učesnik sarajevskog atentata. Sestra Savka bila je ljekar i dobrovoljka u dva rata.

U porodici Čubrilovići izrođeno je desetoro djece od roditelja Jove i Savke.

Boško GRGIĆ