Toplani i Gradu Doboju ponovo prijeti tužba

“Gradska toplana”, kao pružalac usluga, i Grad Doboj, kao njen osnivač, ponovo rizikuju da budu kažnjeni nastavkom prakse naplaćivanja neugovorenih usluga, i pored kazni koju su prošle godine platili zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu isporuke toplotne energije.

Tako tvrde u Udruženju za zaštitu potrošača “DON”, kojima su se žalili isključeni potrošači iz sistema daljinskog grijanja, da im Toplana umjesto ranijih distributivnih troškova, sada naplaćuje drugu dodatnu uslugu.

“Potrošači nam se javljaju da im Toplana dostavlja jednokratne račune za “Troškove isključenja” u sezoni grijanja u iznosu od 58,50 maraka, iako im je Konkurencijsko vijće u martu prošle godine naložilo da usklade svoja akta zbog kojih su kažnjeni, te prekinu sa nametanjem dodatnih usluga i zloupotrebu dominacije na tržištu”, kaže predsednica “DON” Murisa Marić.

Iz ovog udruženja tvrde da će im, ukoliko ne prekinu sa ovom praksom, uslijediti nova prijava i kazne.

Podsjetimo, Konkurencijsko vijeće BiH, nakon pritužbi Dobojlija i upravo nakon prijave “DON”-a, kaznilo je prošle godine "Gradsku toplanu" sa 7.315 maraka zbog toga što je privremeno isključenim korisnicima gradskog grijanja zaračunavala i naplaćivala distributivne troškove. Prema rješenju o kažnjavanju, Toplani je stavljeno na teret da je zloupotrebila dominantan položaj na tržištu isporuke toplotne energije u gradu Doboju, tako što je isključnim iz toplifakacionog sistema uslovljava da plate uslugu koju im nije izvršila.

Višestruko veća bila je kazna Gradu Doboj, koji je i donio propise sa nametanjem plaćanja usluga koje nisu ugovorene između korisnika i preduzeća čiji je on osnivač i u njenom je vlasništvu. Za kršenje Zakona o konkurenciji Grad je kažnjen sa čak 60.750 maraka.

Na ove odluke su uložene žalbe, ali su one odbijene. Ono što je u svemu ovome loše je to što se kazna plaća iz gradskog budžeta, odnosno praktično od potrošača kao poreskih obveznika.

Kako se to ne bi ponovilo, iz “DON”-a su pozvali gradske vlasti u Doboju da natjeraju Toplanu da postupi po Rješenju Konkurencijskog vijeća, kako ne bi uslijedila nova prijava prema ovoj zajedničkoj instituciji na nivou BiH.

KONTROLA

Iz Toplane nije bilo oglašavanja povodom ovih pritužbi potrošača i prijetnji novom prijavom od strane „DON“-a, ali su nezvanične informacije da u ovom komunalnom preduzeću smatraju da su oni u pravu.

„Računi se izdaju za obnovu isključenja za tekuću grejnu sezonu, odnosno naši monteri izlaskom na teren kontrolišu da li je bilo skidanja plombe i ponovnog priključivanja na toplovodnu mrežu, a ta naša usluga ima svoju cijenu“, saznajemo od izvora iz Toplane.

Ipak, u „DON“-u se ne slažu sa tim tumačenjem i smatraju da Toplana te kontrole treba izvršiti o svom trošku, jer je to u njenom interesu, te pozvala potrošače koji su dobili sporne račune da im se jave radi prikupljanja podataka za novu prijavu Konkurencijskom vijeću.

CJENOVNIK

Prema cjenovniku „Gradske toplane“, kojeg usvaja Nadzorni odbor tog preduzeća, isključenje grijanja sa njihove mreže u stambenim i poslovnim prostorijama i kompletne privatne kuće u šahtu, kao i isključenje potrošača koji su imali ugrađen kalorimetar košta,  bez PDV, 200 maraka. Isključenje bespravno priključenih korisnika je komisijski i iznosi 300 maraka, dok je sporna obnova isključenja po tom cjenovniku iz prošle godine 50 maraka.

Ljubinko ĐURIĆ