Teslić: Tone uglja i briketa čekaju ino-kupce

Hemijska industrija “Destilacija” iz Teslića godinu je započela sa dovoljno sirovine koja je obećavala dobre poslovne rezultate, ali je pandemija virusa korona zaustavila pogone i onemogućila izvoz, zbog čega u skladištu tog preduzeća oko 1.800 tona uglja i briketa još čeka plasman na ino-tržište.

Rekao je to za “Glas Srpske” direktor “Destilacije” Zoran Škrebić, podsjetivši da je godišnjim ugovorom planirano da do kraja godine prerade 96.000 metara kubnih sirovine.

Imali smo dovoljno veliku prelaznu zalihu osnovne sirovine. Iz toga smo mogli proizvesti dosta dobru zalihu uglja i briketa za roštiljanje, što nam je dalo osnova da sklopimo dobre poslovne ugovore. Pred sami početak sezone, sredinom marta, naša skladišta su bila dupke puna, 2.800 tona uglja i briketa u tom trenutku bilo je spakovano i spremno za prodaju na zapadnom tržištu, ali je onda sve stalo  - rekao je Škrebić.

Međutim, planove ovog preduzeća, kao i mnogih drugih, pomrsila je pandemija pa je proces proizvodnje bio zaustavljen 23 dana. U tom periodu, pojasnio je Škrebić, obavili su kompletan remont i detaljno čišćenje postrojenja, piše Glas Srpske.  

- Situacija se počela popravljati početkom aprila i proizvodnja je nastavljena. Na sreću nismo imali zaraženih radnika, tako da bar u tom smislu poslovanje nije bilo ugroženo - rekao je Škrebić.

Dodao je da je plasman proizvoda ponovo počeo, ali da to nije ni blizu dinamike koja bi trebala da bude.

- Proizvodnja teče i skladište se stalno dopunjava. Od ukupnog plana nabavke osnovne sirovine realizovali smo oko 33 odsto i to je veoma dobra dinamika da bi se mogao ispuniti ugovor o nabavci šumskih drvnih sortimenata - do kraja godine.

Sezona je u punom jeku i vidjećemo kako će se situacija odvijati i da li će biti drugog talasa pandemije - rekao je Škrebić.

Dodao je da je  zadovoljan procesom nabavke sirovine te da je ove godine i vrijeme pogodovalo drvoprerađivačima, jer su trupci stizali i u prva tri mjeseca.

- Imajući u vidu činjenicu da se rezultat poredi sa onim iz istog perioda lani koji nije bio dobar, problemi nisu toliko veliki kao u drugim preduzećima, tako da nismo imali uslove da apliciramo za pomoć Vlade RS iako smo imali poteškoće u poslovanju - rekao je Škrebić.

Zaposleni

Zoran Škrebić je rekao da je u “Destilaciji” trenutno zaposleno oko 330 radnika.

- Uprkos svim poteškoćama nikoga od zaposlenih u proteklom periodu nismo poslali kući. Svima smo isplatili pune plate i nijednog trenutka nije bilo riječi o njihovom smanjenju - rekao je Škrebić.

Tagovi: