Teslić: Izrada projekta za zamjenu glavnog azbestno-cementnog voda

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović i zamjenik načelnika opštine Teslić Milovan Stanković potpisali su danas ugovor o izradi projektne dokumentacije za zamjenu glavnog vodovodnog azbestno-cementnog voda u ovoj lokalnoj zajednici, ukupne vrijednosti 90.000 KM, saošteno je iz Opštinske uprave.

Fond izradu projekta sufinansira sa 60.000 KM, a Opštinska uprava sa 30.000 KM.

Todorović je podsjetio da je sa ovom opštinom realizovano nekoliko zajedničkih projekata ukupne vrijednosti od oko 500.000 KM, među kojima su poboljšanje vodosnabdijevanja, podizanje infrastrukture za prikupljanje, razdvajanje i efikasnije upravljanje otpadom, kao i rekonstrukcija i sanacija zgrade osnovne škole u Blatnici.

Stanković je naglasio da je ovaj projekat značajan iz dva razloga, jer postojeći azbestno-cementni vod izgrađen prije više od 50 godina može predstavljati ekološki i zdravstveni rizik, te da je riječ o tehnologiji koja je zastarjela i za koju postoje poteškoće u nabavci rezervnih dijelova.

Zamjena glavnog vodovodnog azbestno-cementnog voda putem kojeg se Teslić snabdijeva pijaćom vodom, jedan je od prioriteta Opštinske uprave u okviru rekonstrukcije i proširenja vodovodne mreže.

Zajedno sa FIŠE projektom i projektom rekonstrukcije i izgradnje postrojenja za preradu pijaće vode u Studencima predstavlja jedan od najznačajnijih u Tesliću u posljednjih 50 godina, navodi se u saopštenju.

Tagovi: