Telebak preuzeo dobojski SDS

Nekadašnji generalni direktor Željeznica Republike Srpske Sreten Telebak novi je predsjednik Gradskog odbora SDS Doboj.

Ta pozicija je godinu dana bila upražnjena, nakon što je njegov prethodnik Obren Petrović neposredno po objavi rezultata oktobarskih Opštih izbora najavio saradnju sa SNSD, pa je smjenom od strane tadašnjeg predsjednika SDS Vukote Govedarice i napustio tu stranku.

Gotovo tri decenije je dobojski SDS bio neprikosnoveni politički subjekt i najsnažnijiniji ogranak te stranke u RS, a posljednjih godinu dana praktično je bio “politički mrtav”. Pokušana je njegova “reanimacija” na Vanrednim izborima za gradonačelnika Doboja u februaru ove godine, ali bezuspješno, jer je njihov kandidat Nebojša Šajinović poražen od provikandidata, zajedničkog kandidata više stranaka predvođenih sa SNSD. Boris Jerinić je istina nastupao kao nezavisni kandidat, a imao je više od 30 hiljada glasova birača, dok je Šajinović imao gotovo deset puta manju podršku.

Nakon raspuštanja Gradskog odbora SDS u novembru prošle godine, osim Petrovića, koji je izabran za poslanika u Predstavnički dom Paralamenta BiH, SNSD su se priklonili i novoizabrani poslanici u NS RS Nebojša Marić i Danijel Jošić, a nešto kasnije i svih 11 odbornika SDS u Skupštini grada je napustilo Klub SDS i formiralo Nezavisni klub. Svi oni, osim Dragića Ružojčića, prešli su i počeli da djeluju u sklopu Kluba SNSD.

- Želim da ispred mog imena ne stoji natpis “SNSD” već “SDS” čiji sam član i ta stranka i dalje postoji u ovom gradu i tek će je biti – rekao je Ružojčić na pretposljednjoj sjednici SG Doboj i na poslednjoj je uvažen njegov zahtjev, te je na stolu ispred njega stajao naziv stranke kojoj pripada.

Pokazalo se da je Ružojčić bio u pravu, jer je po nalogu predsjednika SDS Mirka Šarovića ubrzo nakon njegovog istupa konstituisan novi Gradski odbor, koji je za predsjednika izabrao Telebaka. Ono što je za kritičare SDS sporno jeste procedura konstitusanja.

- Po Statutu prvo se moraju formirati Mjesni odbori koji pripadaju izbornoj jedinici Doboj, nakon toga MO predlažu članove Skupštine i tek posle verifikacije članova izaberu se radna tijela. Nakon toga skupština bira članove GO i oni napokon predsjednika – komentar je Rajka Radonjića na ovu temu.

U odgovoru na prozivke iz GO SDS su podsjetili da je Glavni odbor SDS imenovao Povjereništvo, koje je imalo zadatak da do kraja novembra konstituiše Gradski odbor i po obavljenom je GO izabrao Telebeka za predsjednika.

- Zbog uslova u Doboju u poslednjih godinu dana konstituisanje Mjesnih odbora je zadatak koji će GO realizovati u narednom periodu – odgovor je iz dobojskog GO, uz tvrdnju da je sve urađeno u skladu sa Statutom i odlukama organa SDS.

Bilo kako bilo, SDS će pokušati da se vrati u politički život, igrajući bez sumnje na senzibilitet potencijalnih ranijih simpatizera, nadajući se da obični članovi joj još nisu okrenuli leđa. Da li će uspjeti u tome, ostaje da se vidi.

PRIDOBIJANJE ČLANOVA

Po konstituisanju novog Gradskog odbora dobojski SDS je počeo i sa češćim oglašavanjem u javnosti. Tako su putem društvenih mreža pozvali simaptizere da posjete sjedište stranke u Vidovdanskoj ulici, kao i one koji žele da im se priključe da se učlane u “oživljeni” SDS u ovom gradu.

BIOGRAFIJA

Sreten Telebak je dugogodišnji generalni direktor ŽRS, u ovom preduzeću od posebnog interesa za RS kažu i poslednji u mandatu 2001-2006. godina sa kojim su ŽRS poslovale pozitivno. Gotovo cijeli njegov radni vijek vezan je za Željeznicu, a nakon smjene 2006. godine vođen je, on i danas tvrdi, namješten sudski postupak u kojem je i osuđivan.

Hercegovac je porijeklom, a u strukturama SDS bio je i u ratnim i poratnim godinama u užem rukovodstvu, ali je poslednjih godina bio politički prilično neaktivan.

Ljubinko ĐURIĆ