Sveta Liturgija, litija i plivanje za Krst Časni u Čelincu: Načelnik Gligorić nagradio pobjednika Jovana Predića

Velika bogojavljenska radost u Čelincu počela je danas Svetom Liturgijom koju su u hramu Svetog Arhangela Gavrila služili protojereji Radivoj Vujanić, Stanoja Zeljković, Zdravko Tepić, Proko Knežević i jerej Dejan Popović, koji je u svojoj besjedi govorio o ovom velikom hrišćanskom prazniku.

Praznično sabranje nastavljeno je ophodom oko crkve i bogojavljenskom litijom duž gradskog šetališta, sve do čelinačkog kupališta Zelenac, gdje je spremno čekalo 14 plivača: Nemanja Railić, Branimir Dokić, Milan Knežević, Vladan Todorović, Aleksandar Koprivica, Jovan Predić, Vladimir Tadić, Filip Dragojević, Gordan Topić, Nikola Topić, Srđan Marjanović, Stefan Kutić, Igor Tubak i Duško Kušljić.

Nakon prazničnih tropara i blagosiljanja Časnog Krsta i rijeke Vrbanje, krst je supušten u vodu, a o. Dejan Popović dao je znak plivačima: „Plivaj!“

Brz tok hladne čelinačke ljepotice Vrbanje vješto su savladali svi hrabri plivači, ali je do Časnog Krsta ipak prvi doplivao Jovan Predić iz Barakovca kod Čelinca. Sveštenstvo i okupljeni vjerni narod pozdravio je radosnim hrišćanskim pozdravom „Bog se javi!“

Jovana i ostale plivače na obali Vrbanje je uz sveštenike dočekao i načelnik opštine Vlado Gligorić, čestitajući i darujući pobjednika zlatnim krstom. Darove je svim učesnicima – plivačima pripremila i Crkvena opština Čelinac.

Molitveno učešće u ovom događaju i ove godine je uzeo veliki broj vjernog naroda.