Sveštenik "raskućio" župni dom i župnu kuću

Mjesnu zajednicu Novo Selo prošle godine uoči praznika Svih Svetih prošle godine je potresao fizički i verbalni konflikt između starosjedioca i mještanina Joze Kovačevića i tadašnjeg župnika Slaviše Stavnjaka.

Početkom ove godine Novo Selo je dobilo novog sveštenika don Bosiljka Rajića, aktuelnog direktora Karitasa BiH, sveštenika sa zavidnom biografijom u crkvenim krugovima.

Međutim, da se strasti nisu smirile i da duhovi prošlosti i dalje muče Novoseljane, govori njihova najnovija informacija za javnost koja je plasirana putem službene FB stranice Mjesna zajednica Novo Selo.

Naime, mještani ovog sela brodske opštine ogorčeni su podatkom da je prethodni župnik doslovno ispraznio župni dom, za koji su oni svakodnevno odvajali novčana sredstva u skladu a i preko svojih mogućnosti.

“Godinama smo slušali sa oltara kako svećenik poziva narod da doniraju novac za obnovu i opremanje župnog ureda. Mnogi su davali i više nego što imaju. Sve pod izlikom: JA KAD ODEM ODAVDE TO SVE OSTAJE U ŽUPNOM UREDU. NIŠTA NEĆU PONIJETI SA SOBOM.

Međutim, sve to stoji kad imaš normalnog svećenika u selu al mi nismo te sreće.

Sve ovo što ste vi dali novce za kućar i sve što je kupljeno od tih novaca sve je odnešeno od strane svećenika”, stoji u njihovoj informaciji za javnost.

Novoseljane je pogodilo saznanje da je prethodni župnik odnio čak i kuhinjske elemente, kao i peć za centralno grijanje.

“Čak je i peć za centralno zajedno sa spremnikom za plin razmontirano i odnešeno a i kuhinjski elementi skinuti i odnešeni. Slobodno se može reći da smo svi skupa opljačkani. Sad znate kome ste davali svoje teško zarađene novce“, tvrde predstavnici ove mjesne zajednice.

Pored župnog doma, prethodni sveštenik je ispraznio i župnu kuću, ali su se mještani angažovali i odlučili od novaca Savjeta mjesne zajednice opremiti prigodan smještaj svešteniku Rajiću.

“To nije miraz pa da se nakon rastave odvozi sa rastavljenicom… A ako je već ispraznio župnu kuću, bio bi red da vrati ono što je rasprodao i ispraznio. Jer župni stan je bio potpuno namješten. Sviđalo se to njemu ili ne. Da je kojim slučajem on gradio crkvu ili kućar, vjerojatno bi sve srušio i odnio sa sobom. Ne čuveno i do sada ne doživljeno.

Savjet mjesne zajednice je odlučio da će od svojih novaca opremit kućar kako bi novi svećenik imao na čemu da jede i na čemu da spava. Kao i sav ostali normalan svijet”, nastavlja se u saopštenju.

D.M.