Svečana akademija u Banjaluci povodom Dana srpskog jedinstva

U Banjaluci je večeras počela Svečana akademija povodom obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Svečanoj akademiji prisustvovuje predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, izaslanik predsjenika Srbije i ministarka za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Naime, Republika Srpska i Srbija spremne su za proslavu Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, a građani su pozvani da 15. septembra na svoje domove istaknu srpske trobojke, prenosi RTRS-

Taj dan biće obilježen u Banjaluci i Beogradu. Centralna manifestacija je sutra u Beogradu.

U kalendar zajedničkih praznika, Srpska i Srbija su prošle godine upisale i 15. septembar, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kada se obilježava godišnjica proboja Solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu.

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave parlamenti u Srbiji i Republici Srpskoj sutra će usvojiti Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma.

Inicijativa o usvajanju Zakona potekla je od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prijedlog predviđa širenje kruga subjekata koji su u obavezi da koriste ćiriličko pismo, kao i stimulativne mjere koje su usmjerene na privatni sektor, odnosno olakšice za one koji se odluče da u svom radu i poslovanju koriste ćiriličko pismo.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske, u susret posebnoj sjednici parlamenta, otvorena je izložba "Najljepši ćirilični rukopisi".

Izložba je rezultat konkursa koji je Srpsko prosvjetno društvo "Prosvjeta" - gradski odbor Banjaluka raspisao u februaru 2019. godine za izbor najljepšeg ćiriličkog rukopisa, pod nazivom "Moja olovka piše ćirilicom".

Osim učeničkih radova predstavljen je istorijski put i razvoj ćiriličkog pisma, kao i srpski prosvjetitelji.