Sve spremno za izbore savjeta mjesnih zajednica

Opštinska izborna komisija Čelinac obavještava građane-birače i sve zainteresovane da su završene pripreme i da je sve spremno za izbore članova savjeta mjesnih zajednica koji se održavaju  u nedjelјu 26. septembra ove godine u vremenu od osam do 16 časova u svim mjesnim zajednicama opštine Čelinac.

Biračka mjesta su u zgradama osnovnih škola u mjesnim zajednicama osim u mjesnim zajednicama: Babići, Markovac, Brezičani i Šnjegotina Donja. U tim mjesnim zajednicama biračka mjesta su u Omladinskim - društvenim domovima.

Na ovim izborima kandidatske liste prijavilo je ukupno13 ovlaštenih predlagača i to: šest grupa građana i sedam političkih partija-stranaka. Na kandidaskim listama je ovjereno ukupno 287 kandidata koji se bore za 93 pozicije koliko ima u svim savjetima mjesnih zajednica u opštini Čelinac.

Pravo da glasaju imaju birači sa navršenih 18 i više godina života koji imaju prebivalište na teritoriji mjesne zajednice i koji su upisani u birački spisak. Zbog toga što građani-birači ne prijavlјuju redovno promjenu adrese stanovanja (kućni broj i drugo) i zbog drugih tehničkih razloga u pojedinim mjesnim zajednicama ažurnost biračkih spiskova nije na zavidnom nivou. Izborna komisija ovom prilikom apeluje na građane koji ne budu na biračkom spisku u mjesnoj zajednici gdje su došli da glasaju da imaju strplјenja, a predsjednik biračkog odbora će u saradnji sa Centrom za birački spisak i Izbornom komisijom provjeriti gdje taj birač može da glasa i upoznati ga sa tim.

Svaka mjesna zajednica ima jednu kandidatsku listu, a broj kandidata se kreće od najmanje osam, koliko je u Vijačanima Gornjim, do najviše 29 - u Jošavci. Kandidati su na listama poredani po azbučnom redu prezimena i imena.

Na ovim izborima građani-birači mogu da glasaju za kandidate različitih partija-stranaka ili grupa građana, s'tim da mogu da glasaju-zaokruže redne brojeve ispred prezimena, najviše sedam kandidata u mjesnim zajednicama: Čelinac, Štrbe, Opsječko i Jošavka, odnosno najviše pet kandidata u ostalim mjesnim zajednicama.

Izbore na biračkom mjestu provode birački odbori koji su na prijedlog ovlaštenih predlagača: grupe građana i političke partije-stranke imenovani i obučeni od strane Opštinske izborne komisije. Komisija je imenovala i obučila za rad na biračkim mjestima ukupno 108 članova biračkih odbora.

Za posmatranje izbora za savjete mjenih zajednica u opštini Čelinac Opštinska izborna komisija je na prijedlog ovlašćenih predlagača akreditovala ukupno 42 posmatrača i to: 21 ispred Saveza nezavisnih socijaldemokrata, 12 ispred Srpske demokratske stranke i devet ispred Socijaističke partije.

Opštinska izborna komisija poziva građane –birače da u nedjelјu, 26. septembra izađu na glasanje i obave svoju građansku dužnost. Takođe, komisija apeluje na građane da se prilikom glasanja pridržavaju propisanih epiodemioloških mjera: obavezna distanca – rastojanje i zaštitna maska u zatvorenom prostoru- na biračkom mjestu.