Suđenje Džombiću: IRB RS traži nadoknadu štete zbog davanja miliona "Energoliniji"

 Na suđenju Aleksandru Džombiću, bivšem premijeru Srpske, optuženom za zloupotrebu položaja, Investiticiono razvojna banka Republike Srpske (IRB RS) je banjalučkom Okružnom sudu dostavila zahtjev za nadoknadu štete zbog nezakonitog odobravanja sredstava firmi "Energolinija".

Optužnica Republičkog javnog tužilaštva, Džombića tereti za zloupotrebu 19,4 miliona maraka, koliko iznosi kredit koji je IRB RS odobrio zvorničkom preduzeću "Energolinija".

Kako je pojasnio republički tužilac Radenko Janković predstavnici IRB RS dostavili su prijedlog za ostvarivanje imovinsko - pravnog zahtjeva uz mjeru obezbjeđenja prema preduzeću "Energolinija", što će biti dokaz tužilaštva.

Na današnjem ročištu trebalo je da svjedoči vještak iz Republičkog zavoda za sudska vještačenja Novi Sad, kojeg je angažovalo tužilaštvo.

Radi se o mašinsko  ekonomskom vještačenju, međutim, vještak nije mogao pristupiti zbog suđenja u Somboru.

Na narednom ročištu koje je zakazano za 2. jun,  biće saslušan i predstavnik IRB RS, a vještaci će biti saslušani 24. juna.

Džombić se tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, a u vezi sa milionskim kreditima dodijeljivanim preko Investiciono-razvojne banke Republike Srpske jednoj zvorničkoj firmi.

- Optužnica je podignuta u vezi sa nezakonitom dodjelom kredita Investiciono-razvojne banke Republike Srpske preduzeću 'Energolinija' d.o.o. Zvornik 2012. godine u iznosu od 19.400.000 KM, iako je bio svjestan da je korisnik kreditno nesposoban i da neće moći vraćati kreditna sredstva - saopštilo je ranije Republičko javno tužilaštvo, koje je podiglo optužnicu protiv Džombića

Kako se sumnja, na ovaj način Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske nanesena je šteta, a "Energoliniji" d.o.o. Zvornik pribavljena imovinska korist u tom iznosu.

nezavisne.com