Stara hirurgija (nikada) neće postati COVID bolnica

Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je početkom jula prošle godine otvaranje nove COVID bolnice u objektu stare hirurgije u Banjoj Luci, ali se u ovoj zgradi ipak neće liječiti oboljeli od koronavirusa.

Nakon gotovo dva mjeseca čekanja iz Univerzitetskog kliničkog centra RS su odgovorili da je u međuvremenu donesena odluka da se u adaptirani prostor Stare hirurgije premjeste onkološki pacijenati iz Klinike za onkologiju UKC RS, kao i ambulante u kojima onkološki
pacijenti primaju neki vid onkološke terapije.

„To se pokazalo izuzetno mudrim potezom s obzirom na činjenicu da je riječ o najosjetljivijoj kategoriji pacijenata. Sve odluke su donesene s ciljem zaštite zdravlja najosjetljivije kategorije pacijenata. Premještanje ovih organizacionih jedinica na prostor Stare hirurgije je mnogim onkološkim pacijentima spasilo život s obzirom na uticaj koji Covid-19 ima na progresiju njihove primarne bolesti“, kažu u UKC RS.

Uz neophodne komplimente na račun rukovodstva UKC RS, na čelu sa prof. dr Vladom Đajićem, iz ove zdravstvene ustanove podsjećaju da su svojevremeno adaptirane i prostorije bivše Klinike za plućne bolesti gdje je trenutno smješteno 70 pacijenata.

„Nakon što se završi pandemija, u adaptirani prostor na lokaciji u centru grada preseliće se Klinika za ginekologiju i Klinika za dječije bolesti“, istakli su u UKC RS.

Stara hirurgija je rekonstruisana u junu i u julu prošle godine, a radovi su iznosili 1,35 miliona maraka. Rukovodstvo Srpske i Republičkog kriznog štaba isticali su da ni „Kinezi ne bi brže napravili bolnicu za oboljele od koronavirusa“. Popravljen je krov, zamijenjeni su stolarija i
dotrajale instalacije, kao i podne i plafonske obloge.

Sredinom oktobra prošle godine Đajić je rekao je da će se u ovom objektu nalaziti 350 kreveta, dvije operacione sale i svi uslovi za prijem i liječenje oboljelih od virusa COVID-19. Tom prilikom je rečeno da će radovi biti završeni do sredine novembra. Nekoliko dana kasnije i direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković kazao je da će Stara hirurgija postati regionalna COVID bolnica za područje Banje Luke i okolnih opština.

„U Republici Srpskoj ćemo imati tri regionalne COVID bolnice. Jedna od njih će biti smještena u renoviranim prostorijama Stare hirurgije i funkcionisaće kao COVID bolnica za banjolučku regiju. Ne možemo još sa sigurnošću reći da li će u ovoj ili drugim COVID bolnicama biti zbrinjavani pacijenti sa srednje teškom ili lakšom slikom. Sve to zavisi od toka pandemije“, rekao je Zeljković 3. novembra prošle godine.

Samo dan kasnije Đajić je najavio da će prvi pacijenti u adaptirani objekat stare hirurgije useliti kroz nekoliko dana, ali da u tu zgradu ipak neće biti smješteni COVID pacijenti, već onkološki pacijenti, dijabetičari i drugi. Četiri dana kasnije Đajić je rekao da se obavlja
„ubrzano opremanje zgrade Stare hirurgije gdje su premješteni pacijenti Onkologije, Hematologije i dijela Pulmologije, tako da i pacijenti oboljeli od drugih bolesti imaju sve uslove za liječenje“.

G. Dakić