Stanivuković pred građanima iznio nalaze tima za reviziju Gradske uprave

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković rekao je danas na javnom skupu u Banjoj Luci, ispred RTRS-a, da je vlast u RS svojevremeno dala 525.000 maraka za most u Dervišima koji je napravljen samo za jednu firmu.

"Prvobitno je namijenjen za firmu Bude Stankovića. Firma "InterKont" muž je njegove rođene sestre. 4,6 miliona maraka samo od Vodovoda. A ona radi u Vodovodu. Samo oni mogu da rade i samo oni mogu da prodaju satove za vodu. To je porodica Zeljković, ona radi za Vodovod. Ovaj stadion vodi drugi sin njegove sestre i zeta. Ovo iza nas je zgrada jednog kuma, ono drugo je zgrada drugog kuma koji hoće da je proda Upravi za indirektno oporezivanje BiH", istakao je Stanivuković.

Bivši zamjenik gradonačelnika Banje Luke Srđan Amidžić je svojevremeno, rekao je Stanivuković, radio puno, ali za sebe. Osnovao je firmu Euros.

"Uložio je 225.000 maraka početnog kapitala. Ta firma radi i sa Vodovodom, sa dvoranom Borik, sa Gradom. Siniša Kurteš nas je koštao 75.000 maraka kao savjetnik za EBRD i za Vodu II. Ne zaustavljaju se tu. Od Euros firme prave Smart solutions koja pravi zgrade u Banjoj Luci. Brzo dobijaju građevinske i upotrebne dozvole. Odjednom dolaze put, vrelovod, kanalizacija do njihove zgrade", kazao je Stanivuković.

Amidžić ima i firmu Finos u Fin kredit koja se vodi na Amidžićevu ženu. Kad se otvorila Eko toplana Kurteš je 2016. godine u Švajcarskoj otvorio kompaniju "Perfect'eau sarl". Nakon toga osnivaju i "A&K consulting". "EUROS 2016. godine ima dobit 145.000, a prošle godine 4,7 miliona maraka.

"Pozivam MUP da se bavi ovim, pozivam RTRS da ovo prenese i pozivam njih da demantuju ako nešto nije tačno", kazao je Stanivuković.

On je rekao da će podnijeti krivične prijave protiv Amidžića i Kurteša.

Tim za reviziju, kazao je Stanivuković, sada istražuje Eko toplanu.

"Grad Banja Luka je morao da isplati 2,1 milion maraka zbog toplane na Starčevici", rekao je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković.

Grad je odlučio da na Starčevici Plani toplanu na privatnoj zemlji. To se dešavalo u vrijeme mandata Slobodana Gavranovića. Građevinsku dozvolu je, dodao je on, dala Srebrenka Golić i to suprotno zakonu.

"Zbog tog posla Srebrenka je avanzovala u "Zlatu". Kad se toplana gradi, dolazi Đoko Ekvator i kupuje tu zemlju. I to je, naravno, dogovoreno. Fiktivno je povećana cijena i zemljište je prodano za tri stana, a sada moramo da platimo 2,1 miliona KM", rekao je Stanivuković.

Đoko Ekvator je ovlastio drugu firmu da Grad njoj isplati 2,1 miliona KM, jer su mu druge firme blokirane. Istovremeno je Đoko Davidović Gradu dužan 300.000 KM.

Bivši gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić je, dodao je on, javno istraživanje uoči lokalnih izbora platio iz budžeta Grada. To istraživanje je, kazao je on, plaćeno 20.000 KM.

"Ako ja to uradim, hoće li pisati ATV i RTRS o tome. Ovo su dva dječja igrališta. Grad plaća istraživanja za SNSD. Grad plaća da čuje rejting stranaka", rekao je Stanivuković.

Kajak će biti porušen u oktobru, dodao je Stanivuković.

"Pozvaćucijelu RS da zajedno porusimo Kajak terasu. I region je zainteresovan za to. Oni će to braniti kao da je svetinja."

Goran DAKIĆ