Stanivuković dobitnik nagrade „Ćirilična darovnica“

Gradonačelnik Banje Luke, Draško Stanivuković dobitnik je ovogodišnje nagrade „Ćirilična darovnica“, koja se dodjeljuje kao nacionalna nagrada za izuzetan doprinos i naročite zasluge u očuvanju i promociji ćirilice i njegovanju srpskog jezika i pisma u okviru manifestacije „Ćirilična baština“, koja se tradicionalno održava u Bajinoj Bašti.

-Zaista sam počastvovan i istinski srećan, jer se za borbu za očuvanje i zaštitu ćirilice Banje Luke čulo i u Srbiji i ovdje u Bajinoj Bašti, te što je među mnoštvom mladih darovitih ljudi meni pripala čast da dobijem ovu značajnu nagradu-kazao je gradonačelnik Banje Luke.

On je istakao da postoji stvarna potreba za zaštitom ćirilice, jer je na primjeru Banje Luke, kao najvećeg grada Republike Srpske, vidljivo da je procenat natpisa na ćirilici, u odnosu na period prije Prvog svjetskog rata, sa 98 odsto spao na nivo statističke greške, a da period globalizacije veoma lako može dovesti do toga da se zaboravi ko smo i odakle potičemo.

-Ako ne sačuvamo jezik, pismo i vjeru, neće nas ni biti. Vuk Stefanovića Karadžić je rekao jednu čuvenu rečenicu, da je jezik hranitelj naroda, a dok god je takve hrane narod može da živi i da postoji, a mi moramo biti svjesni jedne takve misli-rekao je Stanivuković.

Osvrnuvši se na početke svoje karijere kada je odlučio da svoje društvene mreže uspostavi na ćirilici, iako je takva odluka nosila svoj rizik, gradonačelnik je poručio mladim ljudima da je to način kojim se putem društvenih mreža čuva pismo, bez obzira na cijenu.

-Prva promjena koju sam napravio kao gradonačelnik, već u prvim mjesecima mandata, odnosila se upravo na obaveznu upotrebu ćirilice na zvaničnoj stranici Grada, društvenim mrežama i Viber zajednici Grada Banja Luka, a plan je da u narednom periodu izgradimo ćirilični park-istakao je on.

Gradonačelnik je čestitao Opštini Bajina Bašta na Deklaraciji o ćirilici, koju je njihova Skupština usvojila, te je poručio da će isti prijedlog uputiti Skupštini grada Banja Luka.

Manifestacija „Ćirilična baština“ u organizaciji bajinobaštanske ustanove „Kultura”, posvećena je očuvanju ćiriličnog pisma, a obilježava se oko 24. maja, kada Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svete Ćirila i Metodija i kada se obilježava Dan slovenske pismenosti.

Tokom manifestacije organizuju se brojna dešavanja koja su posvećena ćirilici, nacionalnom pismu i nacionalnoj kulturi i istoriji, te se tim povodom organizuju naučna predavanja i održavaju naučne tribine, umjetničke izložbe i druge aktivnosti koje imaju za cilj da istaknu potencijal ali i važnost očuvanja ćiriličnog pisma.

Tokom trajanja „Ćirilične baštine“ uručuju se nagrade pojedincima i kompanijama koje se posebno ističu u zaštiti i njegovanju ćirilice. „Ćirilična darovnica“ je najznačajnija nagrada u okviru  manifestacije, ona se dodeljuje samo jednom dobitniku godišnje.