Šta Makronova "Evropska politička zajednica" nudi zemljama izvan EU

Prijedlozi francuskog predsjednika Emanuela Makrona o „Evropskoj političkoj zajednici“ su „osvježavajuće realistični“, ocjenjuje ugledni Noje cirher cajtung i navodi da je politika proširenja Evropske unije na zemlje poput Srbije ionako „mrtvo kljuse“.

Makron je ove sedmice predstavio viziju koja je naišla na podijeljene reakcije, a u njoj ima mjesta za zemlje našeg regiona, ali i za Ukrajinu, Gruziju, Moldaviju pa i Veliku Britaniju.

One, međutim, ne bi bile punopravne članice EU, već dio šire i labavije „Evropske političke zajednice“, koja bi usklađivala bezbjednosnu, energetsku ili saobraćajnu politiku sa Unijom, prenosi Dojče vele.

Ugledni švajcarski list pojašnjava zašto Makronovu ideju smatra „osvježavajućom“ i navodi da je „predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen otvorila Ukrajini pristupnu perspektivu, ali je takva obećanja nemoguće ispuniti u dogledno vrijeme, jer je trenutna politika proširenja EU praktično propala“.

- Države poput Srbije, Albanije i Turske godinama važe za zvanične pristupne kandidate, ali Brisel time jaše mrtvo kljuse, jer su te zemlje daleko od ispunjavanja kriterijuma - ocjenjuje NŽ.

- U interesu Evrope bi bilo jasnije razlikovanje kruga država koje djelimično tijesno sarađuju sa EU, a nisu članice. U Srbiji i drugdje, gdje je Brisel izgubio uticaj, kroz brešu nadiru autoritarne države poput Kine i Rusije - dodaje list.

Podsjeća se da je početkom mjeseca na sličnom tragu kao Makron bio i austrijski kancelar Aleksander Šalenberg, koji je tada za Fajnenšel tajms rekao da u zemljama poput Ukrajine i Moldavije ne može biti vakuuma:

- Ili će tamo biti naš model, ili model nekog drugog - rekao je on.

Navodeći da ideja Evrope u više koncentričnih krugova, ili Evrope u više brzina nije nova, NŽ piše da je danas vreme za tu debatu konačno sazrelo.

- Makron i Šalenberg daju odgovore na strateški izazov koji je donela Putinova invazija na Ukrajinu i ako EU zbilja hoće da bude geopolitički igrač, mora da nađe novi pristup - navodi se u komentaru.

mondo.ba

Tagovi: