Srpska nastavlja sa milionskim zaduživanjem na berzi

Iako vlast u Republici Srpskoj tvrdi da je kasa puna te da naplata javnih prihoda raste, Vlada nastavlja da se dodatno zadužuje na Banjalučkoj berzi.

Naime, Vlada je na sjednici održanoj 12. maja donijela Odluku o 49. emisiji obveznica Republike Srpske javnom ponudom koja je teška 30 miliona KM.

Dospijeće emisije je pet godina od dana registracije emisije u Centralnom registru hartija od vrijednosti.

Kamata iznosi 3,4 odsto na godišnjem nivou, a glavnica se isplaćuje jednom godišnje, po isteku svake godine od dana registracije emisije.

Republika Srpska dosad je emitovala 74 emisije obveznica. Devet emisija za izmirenje obaveza po osnovu stare devizne štednje, dvije emisije za izmirenje obaveza prema dobavljačima, jednu emisiju za izmirenje obaveza po izvršenim sudskim odlukama, petnaest emisija obveznica za izmirenje obaveza po osnovu ratne štete, a sve u ukupnom iznosu 1.039.579.851 KM i 47 emisija dugoročnih obveznica Republike Srpske javnom ponudom u iznosu od 1.853.767.000 KM.

Podsjećamo, početkom ovog mjeseca Poreska uprava Republike Srpske saopštila je da je u prva četiri mjeseca ove godine nastavljen stabilan trend naplate javnih prihoda koja je premašila milijardu KM.

- Poreska uprava Republike Srpske je u prva četiri mjeseca ove godine prikupila ukupno 1,035 milijardi KM što je za 123,7 miliona maraka ili 14 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, uz rast naplate i kod direktnih poreza, i doprinosa i ostalih javnih prihoda - naveli su tada iz Poreske uprave.

Vladi Srpske će i ove godine biti neophodno još novca s obzirom da je Republika Srpska izgubila 90 miliona maraka u sporu pred arbitražnim sudom u Vašingtonu, po tužbi slovenačkog preduzeća “Vijadukt”, a zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu o čemu je portal CAPITAL ranije pisao.

Osim toga, kasa će se prazniti i jer je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio jednokratnu pomoć od 100 KM borcima, mladima od 18 do 30 godina i penzionerima u Republici Srpskoj.

 

CAPITAL: R. Bogosavac

Tagovi: