Špirić: Objektivne okolnosti onemogućile zakazivanje hitne sjednice

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je Srni da iz objektivnih razloga u poslovničkom roku neće moći biti zakazana hitna sjednica ovog doma sa dnevnim redom u vezi sa finalnom procedurom usvajanja zakona o pomoći građanima i privredi u vrijeme krize promjenom stope PDV-a i ukidanjem akciza na gorivo.

- S obzirom na naglašeno interesovanje javnosti u vezi sa zakazivanjem sjednice Doma naroda na zahtjev pet delegata, moram da kažem da je iz objektivnih razloga neće biti moguće održati u poslovničkom terminu - rekao je Špirić.

Prema njegovim riječima, od Sekretarijata Doma naroda članovima Kolegijuma doma je dostavljena informacija da još nije moguć pristup informacionom sistemu Parlamentarne skupštine BiH radi hakerskog napada.

- U ličnim komunikacijama sa članovima Kolegijuma i delegatima koji su u finišu predizborne kampanje, kako stranačke tako i lične, bio bi doveden u pitanje kvorum. Tako da u dogledno vrijeme ćemo održati sjednicu Kolegijuma i donijeti odluku kada će biti održana sjednica - rekao je Špirić.

On je dodao da nije riječ ličnoj o želji da se zakaže sjednica ili ne, već o objektivnim okolnostima i mogućnostima da sjednica Doma održi u Poslovničkom roku.

Zahtjev za održavanje hitne sjednice su, u skladu sa Poslovnikom Doma naroda, u utorak, 20. septembra, podnijela petorica delegata – Mladen Bosić, Munib Jusufović, Denis Bećirović, Zlatko Miletić i Asim Sarajlić.

Prema Poslovniku, predsjedavajući Doma naroda bio je dužan da zakaže hitnu sjednicu u roku od tri dana.

banjaluka.net