Špirić: Kolegijumi oba doma da odluče šta dalje s akcizama i PDV-om

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić izjavio je danas u Sarajevu, nakon što je zbog nedostatka kvoruma otkazana sjednica ovog doma, da bi kolegijum oba doma zajednički trebalo da odluče šta dalje sa izmjenama zakona o akcizama i PDV-u.

Špirić je podsjetio da je današnju hitnu sjednicu Doma naroda zakazao njegov prvi zamjenik Bakir Izetbegović.

- Dobili smo 22. septembra potpise pet delegata koji su tražili hitnu sjednicu posvećenu izmjenama i dopunama zakona o PDV-u i zakona o akcizama - rekao je Špirić novinarima i dodao da je nakon toga obavio razgovor sa članovima Kolegijuma, ali da nije postignut konsenzus.

Prema njegovim riječima, ocijenjeno je da u finišu predizborne kampanje ovako ozbiljne teme imaju politikantski karakter.

- Izetbegović je zakazao sjednicu za danas, mada je kao hitna mogla biti zakazana 27. septembra - rekao je Špirić.

On je konstatovao da na današnju sjednicu, koja je otkazana zbog nedostatka kvoruma, nisu došli čak ni oni delegati koji su potpisali zahtjev za njeno sazivanje, zbog čega je njihova zalaganja unazad pet mjeseci ocijenio kao politikantstvo i predizbornu kampanju opozicije.

- Ono što mogu da uradim jeste da zakažem sjednicu Kolegijuma i da zatražimo zajedničku sjednicu kolegijuma oba doma, jer čini mi se da nije svrsishodno da dva dana nakon izbora oba doma odlučuju o tako važnim pitanjima za budući saziv Savjeta ministara i oba doma Parlamentarne skupštine BiH - istakao je Špirić.

On je dodao da će konsultovati oba kolegijuma kako bi se vidjelo da li poslije objavljivanja izbornih rezultata treba donositi ovakve odluke.

Na dnevnom redu otkazane sjednice bili su izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) i Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH.

Izvještaje o postizanju identičnog teksta za dopune, odnosno izmjene ova dva zakona dostavila je Zajednička komisija oba doma parlamenta BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović sazvao je hitnu sjednicu na osnovu člana 59 poslovnika Doma naroda prema kojem zamjenik Doma naroda može sazvati sjednicu ukoliko predsjedavajući u roku od tri dana od primanja zahtjeva to ne učini ili ukoliko je spriječen.

Zahtjev za zakazivanje hitne sjednice uputili su delegati Doma naroda Denis Bećirović, Asim Sarajlić, Munib Jusufović, Zlatko Miletić i Mladen Bosić.

Na današnju sjednicu došlo je svih pet delegata iz Kluba Bošnjaka, iz Kluba Hrvata Zlatko Miletić, dok iz Kluba Srba nije došao nijedan delegat.

banjaluka.net