Šmrku mjesec pritvora

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Admiru Arnautoviću, osumnjičenom za krijumčarenje droge, nasilničko ponašanje i nanošenje teških tjelesnih povreda.

Pritvor Arnautoviću može trajati najduže mjesec računajući od dana hapšenja, odnosno do 20. oktobra ili do nove sudske odluke.

Pritvor je određen na prijedlog Tužilaštva BiH zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će osumnjičeni uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze i tragove važne za krivični postupak, uticati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače i zbog bojazni da će ponoviti krivično djelo, saopšteno je iz Suda BiH.

Na teret su mu stavljena krivična djela organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašćeni promet opojnim drogama, nasilničko ponašanje i nanošenje teških tjelesnih povreda.

Osumnjičen je da je, kao organizator međunarodne organizovane grupe, duže vrijeme vršio krivična djela organizovanog kriminala povezana sa krijumčarenjem i neovlaštenim međunarodnim prometom velikih količina kokaina, spida i marihuane sa područja zemlja EU, zapadnog Balkana, kao i prekookeanskih zemlja.

Nakon krijumčarenja osumnjičeni je drogu skladištio i za veće ugovorene novčane iznose prodavao na ilegalnom narko-tržištu, a sticao protivpravnu imovinsku korist u velikim iznosima.

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo uhapsili su Arnautovića po nalogu Tužilaštva BiH u ponedjeljak, 19. septembra, uveče u Sarajevu.

Osim njega uhapšen je i pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Fahrudin Gačanović, a traga se i za Adnanom Maglićem.

Šmrk je sredinom januara 2014. priznao krivicu za međunarodnu trgovinu droge i pristao na kaznu od tri godine zatvora koju je izdržao u KPZ Kula. Optužnica ga je teretila da je organizovao, planirao, te duže vrijeme kontinuirano vršio nabavku teških opojnih droga sa područja susjednih zemalja, uglavnom Srbije i Hrvatske, a potom istu ilegalno dopremao u BiH. Nabavljenu drogu je on, u saradnji sa ostalim optuženima, kao i drugim njemu poznatim osobama, distribuisao i prodavao na području BiH. Tako stečenim novcem kupovao je nekretnine, kao i vrijedne pokretne stvari, a u saradnji sa ostalim optuženim, posuđivao je novac uz kamatu osobama koje su upražnjavale igre na sreću u kockarnicama.

Arnautović je jedan od menadžera pjevača Džale Brata i Bube Korelija.

Šmrk je u avgustu bio prisutan i na njihovom koncertu gdje se pojavio na bini i pivom zalevao publiku i, kako se može vidjeti na snimku, prijetio nepoznatoj osobi. Nakon koncerta, ipak, nije bilo nikakvog obračuna.

Sutradan je na Skenderiji, došlo do sukoba. Eldin Mulić je, navodno, iz gasnog pištolja pucao u pravcu u kojem je bio Arnautović. Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo su intervenisali i odmah priveli Mulića kojeg su držali u policijskom automobilu. Tada se, kako je pisao portal Istraga.ba, pojavljuje grupa muškaraca sa Arnautovićem na čelu i iz policijskog automobila izvlači Mulića.

Prilikom napada na njihov automobil, policajci su pobegli, a Šmrkova grupa je brutalno pretukla Mulića. Ubrzo nakon napada na policijski automobil, na mjestu događaja su se pojavili pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Kantona Sarajevo, Šmrk se sam predao.

Policija ga je privela u službene prostorije, a dežurni tužilac Alma Džinović je naredila da puste Arnautovića i naredila hapšenje Mulića koji je kasnije pušten na slobodu.

banjaluka.net