Skupština Modriče: Djecu poginulih boraca nisu imenovali u upravne odbore

Prijedlog Jovice Radulovića, načelnika Modiče, da za članove upravnih odbora javnih ustanova Turistička organizacija, Centar za socijalni rad i Apoteka Modriča imenuje obrazovane kandidate iz porodica poginulih boraca skupštinska većina je odbila.

Naime, kako kaže sam Radulović, iako se radi o osjetljivoj i ranjivoj katerogije stanovništva, skupštinske većine ipak nije usvojila prijedlog. Dodaje da je to rješenje u interesu stanovnika ove opštine.

"Jedan od stavova mog kabineta je da pokušamo djecu poginulih boraca koja su se usavršila u svojim strukama, odnosno mlade ljudi koji su završili fakultete, da ih prepoznamo i pokušamo kroz sistem vlasti dodatno edukovati da bi na jedan način dali doprinos društvu", kazao je Radulović i dodao da je na posljednjoj sjednici Skupštine opštine dao prijedlog imenovanja za tri ustanove, prenose Nezavisne. 

"U pitanju su tri visokoobrazovana mlada kadra, defektolog, ekonomista i pravnik, djeca poginulih boraca RS. Međutim, skupštinska većina je to odbila s obrazloženjem da oni prije sjednice nisu na stolu imali prijedloge, koji su trebali navodno da prođu Komisiju za izbor i imenovanja", kazao je Radulović.

Ističe da to obrazloženje "ne pije vodu", jer tu se radi o stručnom savjetodavnom tijelu Skupštine i oni ne mogu eliminisati bilo kojeg kandidata.

"Očekujem da se Boračka organizacija naše opštine po ovom pitanju oglasi", kazao je Radulović i dodao da će njihova imenovanja i dalje tražiti na sljedećim skupštinskim zasjedanjima.

"Ovo su isključivo rješenja koja su u interesu građana, a ne u političke svrhe", kazao je Radulović i nada se da do ovakvih sitacija više neće dolaziti sa skupštinskom većinom.

Prema njegovim riječima, do kraja marta predviđeno je održavanje još jedne sjednice Skupštine opštine, gdje je planirano usvajanje budžeta za ovu godinu.

"S obzirom na to kakva je godina i kakve su instrukcije Ministarstva finansija RS, nadam se da će skupštinska većina pozdraviti to što imamo budžet u budžetskim okvirima koji su skromi, ali i realni, koji će i pored instrukcija da se štedi na svim stavkama opet dati komponentu razvoja, koji će biti dovoljan za ovu godinu", kaže Radulović.

Kako je rekao, na drugoj redovnoj sjednici Skupštine opštine Modriča jednoglasno je usvojena Odluku o poreskoj stopi za oporezivanje nepokretnosti za 2021. godinu. Dodaje da po toj odluci stopa poreza iznosi 0,20 odsto za građane, a 0,05 odsto za subjekte koji se bave proizvodnom djelatnošću.

"Prema tome, u ovoj godini od poreza za nepokretnosti u opštinski budžet planirano je da se naplati 557.000 KM. Kada budemo usvajali ovu stopu za iduću godinu zalagaću se da se ona smanji. Sada smo morali uraditi ovako s obzirom na rokove", kazao je Radulović, pišu Nezavisne. 

Inače, skupštinsku većini čini šest odbornika SNSD-a, pet odbornika NPS-a, tri odbornika SP-a i jedan odbornik SDA.