Skupština kao pozornica: Šta čeka novog načelnika Broda?

Uoči Nove godine novoizabrani načelnik Broda Zoran Vidić (SDS) pozdravio se sa dotadašnjim kolegama, poslanicima u Narodnoj skupštini RS, i preuzeo je dužnost prvog čovjeka ove opštine. Slikao se u načelničkom kabinetu, pa objavio novogodišnju čestitku sugrađanima – sve po redu i kako dolikuje. Pošteno!

PIŠE: Milkica Milojević, novinarka politikologinja

E sad, pitanje je kako dalje? Pobjeda na izborima bila je lakši dio posla, ono što Zorana Vidića čeka mnogo je veći izazov. Recimo, valja ispuniti glavno predizborno obećanje.

"Fokus je otvaranje radnih mjesta, nekoliko investitora je već spremno da ulaže u Brod i mislim da će se to polovinom iduće godine već moći osjetiti i vidjeti. Imamo u planu razne projekte. Neću čekati izborne kampanje da bi se nešto radilo ili gradilo", izjavio je Vidić dva dana uoči izbora. Hrabro.

Pitanje je koliko je njegovih sugrađana pročitalo ovu izjavu, ali njegove diskusije u Narodnoj skupštini RS, gdje je u dvije godine mandata bio jedan od najkvalitetnijih poslanika opozicije, zasigurno su mnogi pratili. I to je itakako doprinijelo njegovoj pobjedi na lokalnim izborima.

Vidić je Narodnu skupštinu RS „iskoristio“ kao pozornicu za promociju svojih političkih stavova i samog sebe. Dobro, nije to činio tako senzacionalno kao Draško Stanivuković, zvijezda loklanih izbora i novi gradonačelnik Banjaluke, ali ni Brod nije Banjaluka.

Vidić se i u Skupštini, kao i u neposrednim kontaktima sa Brođanima, promovisao kao taman onakav loklani lider kakav ovom gradu treba. Mlad, ali ne premlad, a uz to i obrazovan, umjeren, odgovoran, porodični čovjek... Kad kritikuje političke protivnike, ne vrijeđa i ne pravi spektakl, sve s mjerom i argumentovano. Čovjek koji zna šta govori!

A govorio je za poslaničkog mandata, i u Skupštini i u medijima, i o lokalnim problemima sa kojima se bori opština iz koje dolazi. Nisu mu to birači zaboravili. Prvi je ukazao na to da Rafinerija Brod, preduzeće od kojeg doslovno zavisi ova opština, nakon havarije u jesen 2018. godine, nikad nije proradilo, da se remont odugovlači i da stotinama radnika prijete otkazi.  

Ukazivao je i na to da svaki zastoj na granici sa Hrvatskom dodatno urušava skromnu loklanu ekonomiju. Zna on dobro šta gradovima na Savi znači komšiluk iz prijeka – i sam je, kao i većina njegovih zemljaka i vršnjaka iz doba SFRJ, rođen u Slavonskom Brodu.

Pokazao je Vidić i da dobro zna da dvije glavne poluge, koje mogu pokrenuti Brod i zaustaviti drmatično iseljavanje iz ovog grada, a to su Rafinerija i otvorena granica, nimalo, ali baš nimalo ne zavise od lokalne vlasti.

Sjedište kompanije koja upravlja Rafinerijom je u Banjaluci, a njeni vlasnici u Rusiji.

Koliko će granica na Savi biti otvorena odlučuju Zagreb i Sarajevo, a u Sarajevu, kao uostalom i u Banjaluci, vladaju Vidićevi politički protivnici.

A već dogodine eto opštih izbora. Milorad Dodik, lider u Srpskoj i BiH vladajućeg SNSD, jasno je poručio da će učiniti sve da zagorča život lokalnim zajednicama, u kojima nisu pobijedili njegovi favoriti. Naravno, s ciljem da dokaže da su načelnici iz SDS i PDP nesposobni i da su građani koji su glasali za promjene – pogriješili.

E sad, valja se načelniku Broda izboriti sa svim tim. Ono što mu je pred lokalne izbore bila prednost, sada je veliki izazov. Nije lako biti opozicija u Republici Srpskoj. Pogotovo kad si načelnik male pogranične opštine. I kad obećaš otvaranje novih radnih mjesta i dolazak investitora, a nemaš ni u lijevoj ni u desnoj. I kad ti sugrađani, uprkos svemu, vjeruju.