Simfonijski orkestar NP RS otvara 24. Teatar fest "Petar Kočić"

Dvadesetčetvrti Teatar fest "Petar Kočić", za razliku od svih prošlih izdanja, počeće koncertom novoosnovanog Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS), koji će biti održan 4. juna ispred ove pozorišne kuće, u slučaju povoljnih vremenskih uslova, ili u velikoj sali u slučaju kiše, a svi zainteresovani moći će da uživaju u klasičnoj i filmskoj muzici besplatno. Koncert će biti održan pod dirigentskom palicom Branke Radošević Mitrović.

- Radi se o velikom Simfonijskom orkestru. Pored njega imaćemo veliki hor i solistu. Cilj nam je da predstavimo šta bi činila ta neka buduća opera grada Banjaluka i koliko bi u stvari ova država dobila još jednom operskom kućom, samim tim studenti i naša lokalna sredina. Kao produkt dvije akademije, Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu i Akademije umjetnosti iz Banjaluke, uspostavljanje ovog orkestra je velika stvar upravo za naše kadrove, ali i za okruženje, jer dobijamo veliku podršku svih profesionalnih orkestara iz regije, što će se moći vidjeti na samom koncertu - kazala je Branka Radošević Mitrović. Što se tiče programa koncerta, dodala je, biće u skladu s onim što se otvara.

- Biće izvedene dvije klasične numere, jer se radi o klasičnom orkestru, ali ostatak programa je namijenjen publici koja uživa u filmskoj muzici - izjavila je dirigentica, koja se obratila juče u NP RS, zajedno sa Dijanom Grbić, direktoricom ove kuće, i Draganom Purković Macan, dekanicom Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Dijana Grbić je kazala da čelnici NP RS žele da omoguće svim sugrađanima da prisustvuju koncertu otvaranja Teatar festa.

- Biće to jedinstvena prilika da predstavimo početak rada našeg orkestra, koji će napraviti put novim programskim aktivnostima kojima će se pozorište baviti u narednom periodu - rekla je Grbićeva. Ona je navela da će takmičarski program Teatar festa početi 5. juna, kada će biti odigrana predstava Narodnog pozorišta Sombor "Kaštel u jezeru", te podsjetila da je svečano zatvaranje i proglašenje pobjednika planirano za 11. juni.

Napomenula je da će u isto vrijeme sa početkom Teatar festa "Petar Kočić" biti otvoren i prvi Pozorišni akademski festival (PAF), koji organizuje Akademija umjetnosti u Banjaluci u saradnji s banjalučkim pozorišnim kućama.

Detaljnije o PAF-u govorila je Dragana Purković Macan.

- Festival obuhvata sedam predstava akademija dramskih umjetnosti iz regiona i biće edukativnog karaktera, što je i najbitnije za naše studente. Planirana su predavanja dramskih pedagoga iz regiona, kao i okrugli stolovi nakon predstava - najavila je Macanova rekavši da će program festivala biti otkrivan 25. maja.

Ona je napomenula da je ulaz na predstave u okviru ovog festivala slobodan, te da će biti odigrane na četiri lokacije - u Narodnom pozorištu Srpske, Dječijem pozorištu Srpske, Gradskom pozorištu "Jazavac" i na ljetnoj sceni Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Ovogodišnji 24. Teatar fest "Petar Kočić" biće održan pod sloganom "Snaga zemlje".

 

nezavisne.com

Tagovi: