Šeranić najavljuje velike probleme, Đajić traži pare za UKC RS

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić rekao je na današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine Grada Banja Luka da grad na Vrbasu i direktno i indirektno ima uticaj na pojavu koronavirusa u svim susjednim opštinama.

- U posljednjih sedam dana imamo povećan broj zaraženih lica u Banjoj Luci. Moramo da onemogućimo dalji rast zaraženih. Krivulja rasta Banje Luke i krivulja rasta Republike Srpske su potpuno identične - rekao je Šeranić.

On je dodao da je već danas važno djelovati. Mora se, kaže on, brzo i efikasno djelovati.

- Duplo je porastao broj zaraženih za sedam dana. Ukoliko se nastavi taj trend, bićemo u velikom problemu. Načelnici i gradonačelnici imaju priliku da efikasnije djeluju - rekao je Šeranić. On je rekao da će uskoro biti završena imunizacija u UKC RS i u banjalučkom Domu zdravlja.

Generalni direktor UKC RS Vlado Đajić rekao je da je situacija vanredna i to ne samo u Banjoj Luci i u Republici Srpskoj.

UKC RS je prošle godine pregledao 20.000 oboljelih od koronavirusa.

- Danas imamo 250 primljenih koji su oboljeli od koronavirusa. Dobra prevencija i poštovanje mjera 60 odsto sprječavaju širenje koronavirusa. Zdravstveni radnici mole da se donesu mjere koje će omogućiti da svi nose maske tamo gdje je propisano da treba. Primijetili smo da gradonačelnik Banje Luke i njegovi saradnici ne nose maske - kazao je Đajić. UKC RS tokom pandemije, istakao je on, ima velike troškove. Fond zdravstvenog osiguranja ne može da pokrije sve troškove.

- Primorani smo da testiramo na svaki novi soj virusa i da dajemo svaki novi lijek koji se koriste. Sada smo u dilemi da li da dajemo svoja sredstva ili da se zadužujemo. Tražim da se donese odluka da Grad odobri sredstva UKC RS za kupovinu testova - istakao je Đajić.

Tagovi: